spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Tužiteljstvo BiH potvrdilo: Otvoreni predmeti u slučaju Jasmin Mulahusić

Više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića otvoreno je u Tužiteljstvu BiH.

Mulahusić, ranije uhićen i bilježen u međunarodnim izvještajima zbog svojih veza sa radikalnim skupinama, i dalje je aktivan na društvenim mrežama putem kojih širi govor mržnje te etiketira javne osobe iz medijskog, akademskog i političkog života, optužujući ih uglavnom za izdajništvo Bošnjaka, djelovanje protiv SDA ili protiv interesa bošnjačkog naroda.

Među najčešćim metama Mulahusićevih specijalnih propagandnih aktivnosti su međunarodne diplomate, a posebno američki ambasador u BiH, Michael Murphy, zatim i brojni političari izvan koalicije SDA i DF-a, a osim političara česte mete specijalne propagande, govora mržnje, etiketiranja kao izdajnika i orkestriranog vrijeđanja su novinari i televizijski urednici Amir Zukić i Senad Hadžifejzović.

Iz Udruženja BH Novinari niz puta ukazivali su na Mulahusićev odnos prema medijima i novinarima, a nedavno je o tome za N1 govorila i generalna tajnica novinarskog udruženja.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za N1 su priopćili kako se radni na više predmeta te da će javnost biti o svemu obaviještena kada bude donesena tužiteljska odluka.

“Više informacija ili detalja u interesu predmeta ne možemo davati”, priopćili su za N1.

Mete Mulahusićevih napada i lančanih kampanja govora mržnje uglavnom su osobe za koje iznosi propagandu o antibošnjačkom djelovanju, što potiče lavinu negativnih komentara pojedinaca koji veličaju aktivnosti Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je Mulahusić otvoreni simpatizer.

On se prethodnih godina u Luksemburgu susreo sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, nakon čega je predsjednik SDA ovaj susret opisivao slučajnim, a stranka iznosila ograđujuća priopćenja.

Inače, policijske agencije Luksemburga 2021. godine izvršile su pretres njegove kuće.

Osim toga, od ranije su poznate međunarodne pravosudne istražne radnje koje su ispitivale Mulahusićeve veze i sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM