spot_img
spot_imgspot_img
Utorak, 27 veljače, 2024

Veleposlanstvo SAD u BiH: Dodik uvodi represivni režim

Veleposlanstvo SAD u BiH u petak se pridružilo osudama najava kriminalizacije klevete i uvođenja registra “stranih agenata” koje planiraju vlasti u Republici Srpskoj, upozoravajući kako je riječ o planovima čija je jasna namjera represija i ograničavanje slobode izražavanja.

Američka je diplomacija oštro reagirala na najave izmjena kaznenog zakona u RS kojima bi se uvele drastične novčane kazne za klevetu odnosno povredu časti i ugleda, kao i na najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će predložiti da se u tom entitetu donese zakon kojim bi se uvela obveza registracije “stranih agenata” odnosno organizacija koje primaju novčanu pomoć iz inozemstva.

Dodik je to najavio istodobno kada su u Gruziji izbili masovni nemiri zbog pokušaja vlasti te zemlje da uvede sličan zakon.

“Vlasti u Republici Srpskoj najavile su planove za usvajanje dva represivna, nedemokratska zakona koji bi, ako se provedu, drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u RS. Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njezinim naporima da učvrsti svoju vlast, a išli bi na štetu svih ostalih”, navelo je veleposlanstvo SAD u odnosu na Dodikove planove.

Taj je političar ranije ovog tjedna novinare koji kritiziraju njegovu vlast nazvao “spodobama”, a neposredno nakon toga vandali, koje policija do petka nije pronašla, oštetili su u Banjoj Luci automobile dvojice takvih novinara.

Veleposlanstvo SAD navodi kako zakone koje najavljuje Dodikova vlast vidi kao pokušaj stigmatiziranja i ušutkavanja nezavisnih glasova u RS koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike.

Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade RS-a i omogućili nesmetano bujanje korupcije, ističe se u navodima veleposlanstva.

Komentirajući Dodikovo pozivanje na to da bi obveza registriranja stranih agenata bila uvedena po uzoru na propis koji je u SAD na snazi od 1938., američko veleposlanstvo istaknulo je kako je to “već viđeni film za koji se zna kako završava” jer je u pozadini nakana uvođenja represije po uzoru na režim Vladimira Putina.

“Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli”, stoji u izjavi u kojoj se aludira na brutalno gušenje oporbe u Rusiji.

Američki Akt o registraciji stranih agenata (FARA) ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti i ne primjenjuje se na neovisne medije niti organizacije civilnog društva, nego znači obvezu informiranja javnosti o njihovim djelovanjima, dok je Rusija uvođenje takvih rješenja iskoristila kako bi provodila nezakonita uhićenja i kažnjavanja kritičara vlasti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM