spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sveti Ilija proslavljen na “vratima Bosne”

Blagdan svog nebeskog zaštitnika Sv. Ilije Proroka proslavili su srijedu 20. srpnja župljani istoimene vjerničke u Bosanskom Brodu.

Pred 200-tinjak vjernika, među kojima su bili i društveno – politički predstavnici, euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan i župnik vjerničke zajednice Sv. Marka Evanđelista na Plehanu fra Anto Tomas. Uz župnika vlč. Antonia Čuturu koncelebrirali su mons. Pero Zeba, sin toga kraja, vlč. Mato Mikičić, župnik u susjednoj Brusnici te svećenici iz Slavonskog Broda fra Domagoj Šimunović i vlč. Mato Matasović.

Promišljajući što od ovoga velikog proroka Staroga zavjeta vjernici danas mogu naučiti, u čemu ga nasljedovati, te u čemu je on bitna sastavnica života fra Anto je u prigodnoj homiliji istaknuo njegovu gorljivost kojom  je služio Gospodinu.

“Sv Ilija kojega i danas štuju i katolici i pravoslavci i muslimani bio je dio identiteta svoga naroda. Hrabrio je i borio se Sv. Ilija za svoj narod i pobijedio je u svoje doba. Iz svoga identiteta, duboke vjere i naši su u ona komunistička vremena našli načina da svojoj djeci usade temelj vjere, pruže im sakramente. Sačuvali su tako svoj identitet“, naglasio je fra Anto i uspoređujući vrijeme Ilijina, prepuno Baalovih svećenika, ukazao je “kako i danas među nama katolicima vjernicima ima Baalovih svećenika”. “Uočite ih, i ne dajte se ponižavati. Čuvajte svoj identitet, svoju vjere, tu snagu koju su nam dali naši preci tu snagu koju će nam sačuvati Sv. Ilija. Pogledajte ovaj kip Sv. Ilije ispred vaše crkve postavljen prošle godine s ciljem da dočekuje sve koji ulaze u BIH, da ih podsjeti na ono što je činio Sv. Ilija koji je revnovao gorljivo za Gospodina te nam pomogne da se i mi kao i Sv. IIlija zalažemo za pravovjerje, borimo protiv krivoboštva te molimo Sv. Iliju da zaštiti naše mlade, obitelji, cijelu BiH i cijeli svijet. On nas opominje, ne daj se ponižavati, čuvaj svoju vjeru, ljubi ljude oko sebe. Vi povratnici u ovim krajevima koji želite čuvati svoj identitet dopustite drugima da budu svoji na svome, sačuvajte tu snagu po zagovoru Sv. Ilije da možete predati budućim naraštajima čisto polje, razminirano od svakog grijeha, da mladi mogu ovdje živjeti radosno i veselo“, poručio je uz ostalo fra Anto, naglasivši kako je ovaj svetac žestoko branio Božje ime, na kraju je pozvao vjernike da se ne boje i oni činiti tako.

Misno slavlje pjevanjem je animirao župnik u Koraću i derventski dekan preč. fra Ivan Marić.

Druženje je uz zajednički ručak, pripremljen za sve, nastavljeno u vjeronaučnoj dvorani.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM