Subota, 13 kolovoza, 2022

Iz BiH odlaze policajci, suci, tužitelji… “Nisu u pitanju više ni ekonomski razlozi…”

Pročitajte i ovo

Među 484.000 građana koji su, prema podacima Unije za održivi povratak, od 2013. do kraja prošle godine napustili BiH nalaze se i stotine državnih službenika, policajaca, vojnika, pa čak i sudaca i tužitelja. Odlazak se odvija i u drugom pravcu, jer zbog lošeg materijalnog položaja u državnim mnogi prelaze u entitetske institucije, čime se odvija tiho kadrovsko urušavanje BiH.

Prema podacima iz Granične policije (GP) BiH, samo u prošloj godini rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su za 66 službenika, među kojima je i dio onih koji su nezadovoljni uvjetima rada i plaćom zaleđenom na razini od prije 13 godina.

– Prema važećoj sistematizaciji, nedostaje nam 468 policijskih službenika za obavljanje aktivnosti u nadzoru državne granice. GPBiH posljednjih godina djeluje u izuzetno složenim uvjetima apsolutne potkapacitiranosti u pogledu nedostatka kadrova i materijalno-tehničkih sredstava – kazala je za Avaz.ba Franka Vican, glasnogovornica GPBiH.

Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 2019. do danas napustilo je 28 osoba – 17 policijskih, šest državnih službenika i pet zaposlenika. U istom periodu iz Tužiteljstva BiH je otišlo sedam, a iz Suda BiH devet zaposlenika. Na osobni zahtjev, radni odnos u VSTV-u u posljednje četiri godine prekinut je za 34 zaposlenika.

– Nisu u pitanju više ekonomski razlozi, već ukupna situacija u BiH, od sigurnosne do političke. Stalno dovođenje u pitanje opstanka države, pa i ovi posljednji pokušaji prijenosa nadležnosti – kaže za „Avaz“ Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo