Sustav zdravstva u SBŽ na najbolji način odgovorio na izazove zaraze Covidom 19

Uz dobru organizaciju zdravstvenih ustanova i ogromnu žrtvu zaposlenih, SBŽ se lavovski borila  s koronavirusom,

Razgovarajući s više pacijenata iz različitih općina Srednjobosanske županije koji su se danima pa i mjesecima borili s infekcijom Covida 19, svi su nam uz svoje slične, a opet različite  priče o tomu kako su pobijedili bolest, iznijeli nešto što im je svima zajedničko.

Bez obzira na dob i položaj u društvu, svi su odreda imali samo riječi pohvale za zaposlene u zdravstvenim ustanovama SBŽ u kojima su se liječili, o JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, Kantonalnoj bolnici Travnik te na kraju Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj. Prva od spomenute tri bolnice imala je daleko najveći broj pacijenata, dok su u druge dvije liječeni najteži pacijenti kojima je za održavanje na životu bio neophodan respirator kao i stručna potpora anestiziologa.

S druge strane iz zdravstvenih ustanova u SBŽ  u proteklim su se mjesecima rijetko oglašavali, tek poneko upozorenje o važnosti  poštivanja epidemioloških mjera i opasnosti koju infekcija Covidom 19 donosi rizičnim skupinama stanovništva.

Tragom pohvala koje smo dobili od samih pacijenata odlučili smo krenuti putem liječenja oboljelih od koronavirusa u SBŽ posjetivši dvije od gore spomenute tri zdravstvene ustanove;  Bolnicu za plućne bolesti i TBC u Travniku i Bolnicu u Novoj Biloj-

Bez slobodnog dana

U JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku dočekuje nas prim. dr. Emir Abdulović, ravnatelj Bolnice. Ni umor deset mjeseci neprospavanih noći nije izbrisao vedrinu i optimizam s lica ovog liječnika, a brojke o pacijentima koji su prošli kroz ovu ustanovu sa samo 98 zaposlenih, uključujući i sav nemedicinski kadar, su zapanjujuće.

„U prošloj godini imali smo 834 pacijenta pozitivna na Covid 19. Njih još 500 bilo je sumnjivo na koronavirus. Kod nas su bili srednje teški i teži slučajevi, Bolnicama u Jajcu i Bugojnu slali smo lakše, a Bolnicama Travnik i Nova Bila one najteže slučajeve, pacijente kojima je trebao respirator i anesteziolog. Moram naglasiti da je takva organizacija odlično funkcionirala, naše kolege nikad nisu postavile pitanje zašto im šaljemo nekog pacijenta, a ono što je možda najvažnije, sve smo pacijente primili i pružili im pomoć, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju“, kaže nam dr. Emir Abdulović.

O vraćanju pacijenta nisu razmišljali ni u trenutku kad su im od 134 kreveta  bila slobodna samo četiri. „To se dogodilo negdje krajem 11. ili početkom 12. mjeseca prošle godine. Tad je udar bio najveći“, prisjeća se ravnatelj Bolnice za plućne bolesti u Travniku.

Priznaje nam da u proteklih deset mjeseci nije imao niti jedan slobodan dan, dok njegove kolege u novobiljanskoj Bolnici sumnjaju da je u proteklim mjesecima ovaj liječnik mirno prospavao ijednu noć. Ipak, dr. Emir Abdulović kaže da su teret liječenja podnijeli svi zaposleni ne samo u ovoj već i svim zdravstvenim ustanovama SBŽ, kako Bolnicama tako i Domovima zdravlja koji su imali prvi kontakt s oboljelim.

Organiziran sustav

Svi su oni, kaže uložili nadljudske napore u spašavanju života. Istog je stava i dr. Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. dra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj čijih je 99 posto pacijenata pozitivnih na Covid 19 stiglo iz Plućne bolnice u Travniku.

„Ja kao njihov kolega mogu vam reći da su zaposleni u Plućnoj bolnici  Travnik istinski heroji. Oni su bili prvi na udaru i odgovorili su najbolji način na sve izazove. Da nije bilo Plućne bolnice, Bolnica u Novoj Biloj morala bi zatvoriti sve svoje odjele i bazirati se samo na liječenje oboljelih od koronovirusa. Bespotrebno je spominjat što bi to značilo za sve druge pacijente. Ovako smo se organizirali na način da smo formirali Intenzivni odjel s anesteziolozima i respiratorima u kojemu smo liječili covid pacijente. U jednom danu krajem studenog ili početkom prosinca od deset respiratora s kojima raspolažemo svih deset bilo je u funkciji. To je bio vrhunac zaraze“, ispričao nam je dr. Valjan.

U izvrsno organiziranom sustavu zdravstva svi su odgovorni imali svoju ulogu i dali svoj doprinos, ističe dr. Valjan.

„Od Vlade SBŽ i županijskog ministarstva zdravstva, preko Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo koji su osigurali materijalnu i stručnu podršku do svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, uključujući i nemedicinski kadar, svi su dali svoj ogroman doprinos. Tu su i naši međunarodni donatoru, Delegacija Europske komisije u BiH, UNDP, veleposlanstvo Njemačke u našoj zemlji koji su nam pomogli u nabavci opreme“, kaže ravnatelj Bolnice u Novoj Biloj koji nam je objasnio i kako su se ova ustanova i njezini zaposleni morali reorganizirati kako bi uspješno odgovorili izazovima epidemije koja je paralizirala svijet.

Nadljudski napori bez bolovanja

„Mi smo u Novoj Biloj od 300 zaposlenih više od 90 posto njih pomjerili zbog reorganizacije. 80 naših zaposlenih bilo je zaraženo koronavirusom. Usprkos svemu, nadljudskim naporima smo radili svoj posao. Potvrđuje to i podatak da je broj bolovanja u prošloj godini daleko manji nego u 2019. što demantira pisanje pojedinih medija o masovnom odlasku na bolovanje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. U SBŽ toga nije bilo niti jednog trenutka“, zaključuje dr. Velimir Valjan, ravnatelj Bolnice u Novoj Biloj.

Pozitivnih na Covid 19 imali su i u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku, ali srećom nitko nije preminuo iako su svakodnevno i bez odmora riskirali vlastito zdravlje kako bi pomogli pacijentima.

Statistika po općinama

A njih je prema statistici Bolnice za plućne bolesti u Travniku bilo najviše s područja ove općine, ukupno 280. Drugi po broju zaraženih je Kiseljak koji je imao 103 pozitivna na Covid- 19 što je u odnosu na broj stanovnika iznimno velika brojka. 83 zaražena bilo je u Bugojnu, jedan manje u Novom Travniku te 64 u Vitezu.

Od 82 preminula, najviše ih je 43 posto bilo u dobi  od 71 d 80 godina, 30 posto preminulih je dobi od 61 do 70 godina. Gledajući spolnu strukturu, muškarci su više obolijevali od žena. Među pozitivnim na Covid 19 u SBŽ u prošloj je godini bilo 65 posto muškaraca.

Statistika o sadašnjem broju zaraženih u obje ustanove potvrđuje fenomen pada broja zaraženih u BiH.

U Bolnici za plućne bolesti u Travniku trenutačno se liječi devet pacijenata pozitivnih na Covid 19, njih 18 je u izolaciji, dok su u Bolnici u Novoj Biloj zbrinuta tri oboljela od koronavirusa.

Priča Zlatka Anđelića

Prema iskustvima koje su nam prenijeli neki od čelnih ljudi sustava zdravstva u SBŽ koji je po svemu sudeći na izvanredan način odgovorio globalnom izazovu s kojim su se teško nosili i kadrovski puno jače i daleko bolje opremljene ustanove, koronavirus ne samo da postoji već je za dio  stanovništva koji spada u rizičnu skupini vrlo teška i nepredvidiva bolest koja je mnogima ostavila trajne posljedice.

„Mi smo imali mnoštvo slučajeva u kojima se pacijent u jednom trenutku osjeća izvrsno, a za samo par sati je u vrlo teškom stanju. Ovo je teška i nepredvidiva bolest“, kaže dr. Armir Abdulović na temelju iskustva u liječenju više od 800 pacijenata.

A na temelju iskustva s najtežim pacijentima, njegov kolega iz Bolnice u Biloj dr. Velimir Valjan svjedoči nam o dugotrajnom i mukotrpnom procesu izliječenja.

„Naš pacijent Zlatko Anđelić imao je sve dosad poznate komplikacije u liječenju koronavirusa, 90 dana bio je respiratoru, više smo puta mislili da neće preživjeti, ali jest i on je zaista medicinski fenomen. Tu su i drugi pacijenti koji su prošli dug i mukotrpan put liječenja koji vjerujte traje mjesecima, a neki od njih do kraja života imat će posljedice i neće moći živjeti dosadašnjim životom. Ovo je vrlo opasna i nepredvidiva bolest“, zaključuje dr. Valjan.

Priče „heroja u bijelom“ možda su nam i najbolja opomena da u podsvijesti uvijek vodimo račun o svome i zdravlju svojih najbližih.

Nitko od nas nema pravo na opuštanje i zaboravljanje rizika od bolesti koja ne samo da postoji, već je za mnoge bila kobna. Put ozdravljenja za mnoge zaražene bio je dug i težak te je kao takav dodatna opomena koja nikoga ne oslobađa odgovornosti u širenju bolesti neodgovornim ponašanjem.

U ime svih pacijenata na čiji poticaj prenosimo pozitivnu priču o,“ herojima u bijelom“  kao i svim onima koji su uz njih bili na prvoj crti obrane od koronavirusa na kraju preostaje nam samo reći veliko HVALA!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

OVOG PUTA BEZ MUKE I DRAME! HRVATSKA RUTINSKI ODRADILA POSAO PROTIV BAHREINA, ŠEGO PONOVNO BRILJANTAN

HDZ BiH: “SIP je u službi politike SDA, idemo u pravnu borbu”