spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Struja skuplja za 700.000 bogatijih kućanstava, a za 100.000 siromašnijih jeftinija

U posljednjim mjesecima 2015. godine provodit će se aktivnosti u vezi sa subvencijama za račune za električnu energiju za najugroženije kategorije.

Na pitanje odakle će se financirati to subvencioniranje, odgovorio je danas u izjavi za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Naime, u vezi s električnom energijom postoje dva projekta. Prvi koji je potpisan s rudarima, a što su mediji ocijenili da se radi o porastu cijene električne energije. Vlada Federacije BiH je demantirala to, jer se radi o unutarnjim rezervama Elektroprivrede BiH, koja mora usmjeriti intenzivnije sredstva prema restrukturiranju rudnika – rekao je Novalić.

Drugi projekt je, kaže, vezan za ono što je Vlada FBiH od početka navodila kao jednu od socijalnih mjera subvencija za nekih 100.000 obitelji koje su u socijalno-ugroženoj zoni.

– Imamo oko 800.000 kućanstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih obitelji poveća cijena struje za recimo dva ili tri posto da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 obitelji, pojasnio je Novalić.

Navodeći da je u pitanju solidarnost na djelu tvrdi da “sve ukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja, dok za 100.000 obitelji bila bi besplatna ili jeftinija”.

– To je švicarski model. U osnovi struja će poskupjeti za neke, to što se skupi prijeći će na socijalno-ugrožene. Po tom osnovu ukupni prihod Elektroprivrede BiH ne bi narastao – kazao je Novalić.

Potvrdio je da bi Programom za zaštitu ugroženih kupaca električne energije iz kategorije potrošnje kućanstava u FBiH trebalo biti obuhvaćeno više kategorija kupaca, nego što je to bilo do sada.

– Mi bismo sve to obuhvatili i među njima raspoznali 100.000 obitelji koje su ugrožene. To su uglavnom umirovljeničke obitelji. To je ideja koja se još dorađuje a koja mora proći na oba doma Federalnog parlamenta – kaže Novalić.

Također, objasnio je hoće li doći do povećanja subvencije po korisniku subvencija.

– Ako imamo obitelj, koja ima prihodnu osnovu recimo 320 KM mirovine i nema ništa više prihoda, ta obitelj ima račun za struju 20 KM. Mi ćemo reći 15 KM je subvencija, a 5 KM je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 obitelji, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 KM, te će ovi plaćati 40 KM, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 KM – izjavio je Feni federalni premijer Fadil Novalić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM