Što se stvarno događa kada progutate gumu za žvakanje?

Otkako smo bili klinci, roditelji i bake su nas upozoravali o opasnostima gutanja gume za žvakanje. S obzirom na to kako je svako od nas barem jednom u životu progutao slatku zabavu za nepce, vrijeme je da doznamo pravu istinu o opasnostima koje donosi progutana guma za žvakanje.

Tijekom djetinjstva žvaka je bila omiljeni slatkiš i zabava za nepce. No umjesto u ustima, guma za žvakanje često je završila u našem probavnom sustavu, zbog čega su naši roditelji radili prave drame. No je li gutanje popularnog slatkiša doista toliko opasno?

Možemo li probaviti gumu za žvakanje?

Gume za žvakanje naše tijelo ne može u potpunosti probaviti. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera tijelo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu.

Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, neprobavljena žvaka završava gdje i ostali neprobavljivi sastojci poput kožice voća ili koštica te će je naše tijelo izbaciti putem velike nužde.

Može li se žvaka zalijepiti za želudac?

Najveća briga naših roditelja bila je ta da se guma za žvakanje ne zalijepi za stijenku ždrijela ili želuca.

No, za razliku od neugodnih posljedica žvake na odjeći, kosi ili džonu cipele, vjerojatnost tome je vrlo, vrlo mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz cijeli probavni trakt, s vremenom slatka žvakalica će završiti tamo gdje i treba – u WC školjci.

Kada gutanje gume za žvakanje može postati problem?

Vrlo su rijetki slučajevi u kojima gutanje žvake može izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu uz poremećaje probavnog sustava izazvane divertikulitisom ili kromovom bolesti.

Zadovoljna.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kazališni dani u Vitezu

Ovoga vikenda Vitez je kazališni centar BiH: Publika će vidjeti 8 predstava u 3 dana

Uronite u oazu mira i relaksacije – Spa centar “Čardaci”