spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Ovoga vikenda Vitez je kazališni centar BiH: Publika će vidjeti 8 predstava u 3 dana

Kazališni dani u Vitezu stigli su i do četvrtog vikenda, koji će ujedno biti i najsadržajniji, a u sklopu kojega će u Vitezu biti obilježena i Europska noć kazališta.

Umjesto planiranih 7 predstava ovoga vikenda, bit će odigrano njih 8, tako da će ukupan broj predstava ovogodišnjih kazališnih dana u Vitezu biti 17.

„Za ovaj vikenda najavili smo i neka iznenađenja, među kojima je i 500. Izvođenje interaktivne predstave „Maske“. Također, želja nam je napraviti i iskorak u boljoj povezanosti i komunikaciji u svijetu kazališta, tako da ćemo započeti s još jednom lijepom pričom, ali više o tomu ćemo kazati u subotu. Vitez će ovoga vikenda sigurno biti kazališni centar BiH, a publika će imati priliku pogledati 8 predstava. Vrijedi naglasiti kako će predstava iz Šida biti igrana u 3 termina, tako da ćemo imati ukupno 10 igranja. Gradsko kazalište mladih Vitez će osim obilježavanja Europske noći kazališta u Vitezu, to učiniti i gostovanjem naše predstave „U crtu“ u Popovači, gradu prijatelju Općine Vitez“, kazao je u najavi ovotjednog programa u viteškom kazalištu, voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

Na sedmim po redu kazališnim danima u Vitezu publiku u petak, 20.11. očekuju dvije predstave. Prva na rasporedu je „Ku’š sad Strajlo“, Teatra „Scena“ Novi Grad. Ljudi se sve teže žene, godine prolaze i donose samoću i otrežnjenje. I Strajilo je prošao u mladosti svijeta, ali se uvijek vraćao Grmeču gdje ga je zatekao rat u kojem je izgubio imanje, otišao u Vojvodinu i zaljubio se, ali se opet vratio u rodni kraj i obnovio imanje. Ima sve – ali nema nikoga. Samoća ga tjera da se na kraju ipak odluči ponovo tražiti ljubav koju je ostavio. Predstava se igra s početkom u 19 sati.

Druga predstava je „Presuda: Tiha likvidacija“, Mostarskog teatra mladih 1974. Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegova postojanja, segmenti njegova rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su pedeset kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život… Ova predstava na rasporedu je u 20 sati.

U subotu, s početkom u 12 sati, bit će odigrana predstava „Maske“, MTM-a 1974, koja je interaktivna i tretira maloljetničko nasilje, nasilje u obitelji, te rodno zasnovano nasilje. Interaktivna predstava sa stopostotnim uključenjem u proces svih nazočnih. Bavi se problemom nasilja i ima preventivnu funkciju, jer radi na doživljenom nasilju samih sudionika istražujući uzroke i sagledavajući posljedice s katarzičnim završetkom. Ulaz je besplatan i svi koji se žele upoznati s tehnikom forum teatra dobro su došli.

Također, u subotu će publika imati priliku pogledati predstavu „Portret maligne čelije“, u izvedbi Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Šida. Predstava je ograničena na 40 gledatelja, te će se igrati u tri termina, u 17, 18 i 19 sati. S obzirom na veliki interes, iz GKM-a Vitez preporučili su rezervaciju ulaznica. O samoj predstavi…riječi su suvišne…nakon posljednje scene samo nijema tišina i urezana rečenica: Posjeta je završena!

Istu večer, s početkom u 20,30 sati u kazališnoj dvorani Vitez biti će igrana i predstava „Cezaria“, u izvedbi Dramskog studija SPKD „Prosvjeta“ iz Višegrada. Stvarnost ostavlja mnogo prostora mašti. Atipičan, vantjelesni život mlade junakinje, osobe s invaliditetom, koja se svojim umom bori protiv svakodnevnih iskušenja…

Najmlađa publika će doći na svoje u nedjelju, kada je na rasporedu predstava „Kamen mudrosti“, DIS teatra. Ovo je priča o troje prijatelja, pripovjedača priča, koji, lutajući šumom, traže put kući. Međutim, ona u sebi skriva plemenitu i vrlo delikatnu poruku najmlađima koji u svom odrastanju moraju riješiti mnoge tajne da bi došli do saznanja o dobru i zlu. Ova predstava za djecu na rasporedu je u nedjelju, 22.11, u 13 sati.

„Lilika“, monodrama u izvedbi CZK Čelinac, priča je o neodoljivo iskrenoj djevojčici na pragu puberteta, koja publiku ostavlja u dilemama o vrijednostima današnje obitelji, društva, cjelokupnog sustava. Ova predstava igra se s početkom u 17 sati.

Hit predstava Gradskog kazališta mladih Vitez, monodrama Antona Drahta „Đe ti je pita?“ govori o Ćamilu koji daje sliku jednog Bosanca koji je pokušao sanjati „Američki san”, ali to mu nije uspjelo. Nije uspio odsanjati san, jer mu nedostaju ćevapi, rakija, sevdalinke, jarani i naravno pita. Kada i kome Ćamil postavlja pitanje „Đe ti je pita?” saznajte u nedjelju, 22.11. s početkom u 19 sati.

Izuzetno bogat kazališni vikend u Vitezu polako će približiti ovogodišnje kazališne dane kraju, a zadnja predstava na 7. Danima kazališta „Vitez 2015“ biti će premijera GKM Vitez, „Moja mama je klinceza“, koja će biti odigrana u srijedu, 25.11. 2015. godine, s početkom u 19 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM