Subota, 27 veljače, 2021

Što je dominiralo u medijskim objavama u pandemijskoj 2020. godini

Pročitajte i ovo

Prekid trudnoće je ubojstvo s predumišljajem

Bez života ne postoje ni druga ljudska prava pa, ipak, u Hrvatskoj čak i vladajući HDZ, koji se nerijetko...

Za vikend u BiH većinom sunčano, na jugu temperature i do 22 stupnja

  U Bosni i Hercegovini će danas biti pretežito sunčano vrijeme. U jutarnjim satima lokalno u Bosni će biti magle....

Hrvat iz Goražda Edim Fejzić osuđen zbog kupovine glasova

Općinski sud u Goraždu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Županijskoj skupštini Bosansko-podrinjske županije i...
U najnovijem broju “Infokoma” koji objavljuje Vanjskotrgovinska komora BiH, u tekstu “Veliki gubici u sektoru turizma u BiH”, stoji da je u BiH od 1. 1. do 31. 12. 2020, ukupno registrirano 7.418, a 2019. godine 5.238 objava na temu turizma.

Agencije za praćenje i analizu medija je usporedila medijske objave za prvih deset mjeseci 2020. s istim razdobljem 2019. godine, za ključnu riječ “turizam”. Istraživanje je obuhvatilo sve objave u tiskanim medijima, na internet portalima i u elektronskim medijima s prostora BiH koje agencija ima na listi praćenja“, stoji u spomenutom tekstu.

Najveći skok medijskih objava u turizmu zabilježen je u srpnju 2020, 1.191 objava, što je za 96 posto više nego u srpnju 2019.

Ovoliki skok se u dobroj mjeri može pripisati utjecaju koronavirusa na turističku sezonu i medijskoj promociji turizma, ali i pisanju medija o mjerama domaćih vlasti za sprječavanje posljedica virusa, s jedne strane, te zahtjevima turističkih radnika, s druge strane – piše u Infokomu.

Kada je u pitanju vrsta medija, u promatranom razdoblju je najveći porast ukupnog broja objava registriran u elektronskim medijima, i to na radiopostajama BiH – 856 odsto, nakon čega slijedi televizija s 90, tisak od skoro 76 i internet s porastom od 25 posto.

Medijskom analizom utvrđeno je da je pojava koronavirusa znatno utjecala na medijsko izvještavanje, pa tako i na posljedice koje je virus imao na turizam. Ključna riječ s najvećim porastom, a koja je spominjana u kontekstu turizma, bila je “gospodarstvo BiH” koje je s 18 spominjanja u 2019. skočili na 307 objava u 2020. Također, ključna riječ “transport” je bila znatno učestalija 2020. i zajedno s turizmom se spomenula u 203 objave, za razliku od 28 objava 2019. godine.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Radnici u BiH se najčešće žale na neisplaćene plaće i neuplaćene doprinose

Centar za građansku suradnju (CGS) Livno kroz projekt “Zajedno za radnička prava”, koji podržava Međunarodni Olof Palme centar, i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo