Subota, 27 veljače, 2021

Što je dominiralo u medijskim objavama u pandemijskoj 2020. godini u BiH

Pročitajte i ovo

Preboljeti koronu nije jeftino

Preboljeti koronu nije jeftino, a osim lijekova koji se dobivaju na recept doktori građanima nerijetko preporučuju korištenje različitih suplemenata...

FOTO: Busovačka planina i najbolji zimski festival u BiH

Ekološka udruga "Busovačka planina" i Ski Mići jučer su na Busovačkoj planini organizirali vrhunski zimski festival koji je okupio...

Hrvatska sigurno ne otvara sve 1. ožujka!

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ministar Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su započeli razgovori o...
U najnovijem broju “Infokoma” koji objavljuje Vanjskotrgovinska komora BiH, u tekstu “Veliki gubici u sektoru turizma u BiH”, stoji da je u BiH od 1. 1. do 31. 12. 2020, ukupno registrirano 7.418, a 2019. godine 5.238 objava na temu turizma.

Agencije za praćenje i analizu medija je usporedila medijske objave za prvih deset mjeseci 2020. s istim razdobljem 2019. godine, za ključnu riječ “turizam”. Istraživanje je obuhvatilo sve objave u tiskanim medijima, na internet portalima i u elektronskim medijima s prostora BiH koje agencija ima na listi praćenja“, stoji u spomenutom tekstu.

Najveći skok medijskih objava u turizmu zabilježen je u srpnju 2020, 1.191 objava, što je za 96 posto više nego u srpnju 2019.

Ovoliki skok se u dobroj mjeri može pripisati utjecaju koronavirusa na turističku sezonu i medijskoj promociji turizma, ali i pisanju medija o mjerama domaćih vlasti za sprječavanje posljedica virusa, s jedne strane, te zahtjevima turističkih radnika, s druge strane – piše u Infokomu.

Kada je u pitanju vrsta medija, u promatranom razdoblju je najveći porast ukupnog broja objava registriran u elektronskim medijima, i to na radiopostajama BiH – 856 odsto, nakon čega slijedi televizija s 90, tisak od skoro 76 i internet s porastom od 25 posto.

Medijskom analizom utvrđeno je da je pojava koronavirusa znatno utjecala na medijsko izvještavanje, pa tako i na posljedice koje je virus imao na turizam. Ključna riječ s najvećim porastom, a koja je spominjana u kontekstu turizma, bila je “gospodarstvo BiH” koje je s 18 spominjanja u 2019. skočili na 307 objava u 2020. Također, ključna riječ “transport” je bila znatno učestalija 2020. i zajedno s turizmom se spomenula u 203 objave, za razliku od 28 objava 2019. godine.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Zbog blažih mjera dijaspora i susjedi u velikom broju dolaze u BiH

Unatoč pandemiji, registarske tablice zemalja regije, ali i strane na automobilima državljana BiH iz dijaspore, nisu rijedak prizor na...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo