Utorak, 2 ožujka, 2021

SBŽ: Zdravstveni radnici najavljuju mogućnost generalnog štrajka

Pročitajte i ovo

Kada smijemo popiti prvi, a kada zadnji gutljaj kave u danu

Za mnoge je kofein način života, a posebno danas kada nas okružje pravi kaos. Prema pisanju magazina Science Direct, više...

FOTO: Busovača dobiva novu i modernu cvjećaru, zavirite kako će izgledati!

U Busovači kroz 10-ak dana s radom počinje nova cvjećara. Riječ je o uistinu prekrasnom poslovnom prostoru koji će...

Od danas blaže mjere u Hrvatskoj: Evo što je sve dopušteno, a što ne

Od danas su u Hrvatskoj blaže mjere. Otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6...
U štrajk bi, zbog neispunjenja zahtjeva o povećanju cijene rada, po uzoru na kolege iz Hercegovine, mogli i zdravstveni radnici s područja Srednjobosanske županije. Naime, pregovori o granskom kolektivnom ugovoru sa pregovaračkim timom Vlade, još uvijek su bez rezultata. U međuvremenu, Iz Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, ukoliko do dogovora ne dođe, najavljuju mogućnost generalnog štrajka.

Predstavnici Sindikata liječnika medicine i stomatologije, čiji kolektivni ugovori ističu s krajem ove godine, za narednu su zatražili povećanje postojećeg koeficijenta i satnice.

„Izjednačavanje sa tim koeficijentom u drugim županijama u našem okruženju, prije svega ZDŽ i Sarajevski, odnosno Hercegovačka županija i povećanje satnice sa sadašnje sa 2,35 na 2,60“, kaže Ana Šimunović, predsjednica Strukovnog sindikata liječnika  medicine i stomatologije SBŽ.

No iz Vlade, ne želeći pred kamere, kažu da za to novca nema. Sindikatima nude dosadašnji koeficijent i za narednih 6 mjeseci, a sve dodatno bi kažu, ugrozilo pandemijom ionako oslabljen sustav. No iz Sindikata radnika u zdravstvu, kažu da ukoliko se pregovori ne nastave, poboljšanje svog materijalnog statusa mogli bi potražiti i putem štrajka. Traže povećanje koeficijenata za 20 posto i bolje uvjete rada.

„Putem Hercegovačko-neretvanske županije, ukoliko ne dođe do nekih promjena od strane Vlade, mi ćemo jako brzo imati na našoj županiji generalni štrajk radnika zaposlenih u zdravstvu“, ističe Armin Kukić, predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ.

- Advertisement -

„Mi smo razočarani da politika nema sluha za zdravstvene radnike, bez obzira koji posao obavljaju u zdravstvenim ustanovama, i da se mi faktički moramo i na ovaj način iscrpljivati da bi opstali u ovim uvjetima“, poručila je Ana Šimunović, predsjednica strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije sbk

Poboljšanjem materijalnog statusa, odnosno ispunjenjem zahtjeva, tvrde iz oba sindikata, zaustavio bi se trend odlaska stručnog kadra s ove županije, te unaprijedila zdravstvena zaštita i u doba pandemije.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Evo koji su proizvodi poskupjeli u FBiH u odnosu na prošli mjesec

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u siječnju su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na prosinac prošle...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo