Četvrtak, 29 rujna, 2022

Spaja se radni staž, socijali ide više novca 2016.

Pročitajte i ovo

Zakon o javno-privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama novine su u 2016. Skratit će se i pojednostaviti procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju

Kada se analizira akcijski plan Federacije BiH, koji se u sklopu Reformske agende mora ispuniti do 2018., vlast, poduzeća, građane u novoj 2016. godini čeka niz novina, reformskih postupaka, koji bi trebali rezultirati napretkom u svim područjima života.

Skraćene procedure

Kao jedna od ključnih odluka vlasti u FBiH u ovoj godini su izmjene i dopune Zakona o doprinosima, odnosno smanjenje opterećenja na rad.

Rok za donošenje ovog zakona je ožujak 2016. godine, a njime bi se vlasnici poduzeća oslobodili nepotrebnih nameta, a sve u cilju rasta zaposlenosti i otvaranja novih poduzeća, a time i radnih mjesta.

Nakon zaključivanja novih kolektivnih ugovora u ožujku 2016. godine bit će uključene naknade koje nemaju karakter plaće u poreznu osnovu, ali će proporcionalno doći do smanjenje doprinosa za zdravstvo kao neutralnog fiskalnog efekta od provedbe spomenute odluke. Vlada FBiH bi također u ovoj godini trebala donijeti mjere koje će pojednostaviti registracije poslovnih subjekata, rok je lipanj 2016. godine.

Skratit će se i pojednostaviti procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju. Tijekom ove godine krenut će se u osnivanje gospodarskih sudova od Ministarstva pravosuđa FBiH, radi skraćenje trajanja sporova uz modele arbitraže i medijacije. Do ožujka ove godine treba obaviti rekonstrukciju rudnika i željeznica u FBiH. Krajnji proizvod ove rekonstrukcije je izmirenje dugova po osnovi neuplaćenih doprinosa uz novu organizaciju i racionalizaciju radnih mjesta.

Socijalna zaštita

U prva tri mjeseca 2016. godine vlast u FBiH treba poboljšati socijalnu zaštitu i uspostaviti centralizirane baze podataka svih korisnika socijalnih davanja.

Novim mjerama treba se reducirati prostor za zloporabu i stvoriti uvjete za davanje primjerenije pomoći socijalno najugroženijim osobama.

Jedna od najiščekivanijih mjera je donošenje novog Zakon o uvezivanju nedostajućeg radnog staža, uplata neuplaćenih doprinosa.

On je na snagu stupio 1. siječnja 2016. godine, a njime se omogućava odlazak u mirovinu. Uvodi se prestanak pravnog postojanja neperspektivnih poduzeća i restrukturiranje perspektivnih te unaprjeđenje korporativnog upravljanja i nadzora nad javnim poduzećima u skladu s OECD-ovim pravilima.

Tijekom godine pristupa se sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sektora, racionalizaciji odnosa medicinskog i nemedicinskog osoblja te preciznom normiranju mreže zdravstvenih ustanova. Ide se na reformu i racionalizaciju javne uprave radi povećanja stupnja učinkovitosti, smanjenje pripadajućih troškova…

Donose se dva nova zakona i to Zakon o javno-privatnom partnerstvu, što otvara alternativne izvore financiranja i novi Zakon o koncesijama, koji bi trebao unijeti reda u ovo poprilično nesređeno područje iz kojeg bi se mogla namaknuti velika financijska sredstva.

Izvor

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo