Četvrtak, 6 listopada, 2022

Obračun mirovina u FBiH kroz bodovni sustav

Pročitajte i ovo

Novi način obračuna mirovinske osnovice u FBiH bodovnim sustavom umjesto sadašnjeg sustava koeficijenta

“Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na temelju ustavnih nadležnosti, međunarodnih obveza BiH i FBiH, u ovoj će godini reformski djelovati na područjima socijalne i invalidske zaštite, mirovinskog i invalidskog osiguranja i tržišta rada”, izjavio je za Fenu Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer FBiH. U oblasti socijalne zaštite radi se na donošenju novog seta zakona od kojih Drljača izdvaja zakone o osnovama socijalne zaštite, zaštiti obitelji s djecom, zatim o socijalnim uslugama, te djelatnosti socijalnog rada, piše Večernji list BiH.

Usklađivanje s EU

“Prioritet u oblasti invalidnosti je donošenje dokumenta ‘Strategija iz oblasti invalidnosti 2016. – 2020.’ koji će se temeljiti na dokumentu ‘Strategija invalidnosti Vijeća Europe 2106. -2020.’. Novi Zakon o MIO treba donijeti i novi način obračuna mirovinske osnovice kroz bodovni sustav te redovito i transparentno usklađivanje mirovina umjesto sadašnjeg sustava koeficijenta”, kazao je Drljača. U oblasti rada i zapošljavanja, ističe, radit će se na izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te zakona o štrajku, o sigurnosti i zdravlju na radu te o mirnom rješavanju radnih sporova. “Nadamo se kako ćemo, uz već usvojeni Zakon o radu, u velikoj mjeri pridonijeti realizaciji Reformske agende za BiH i FBiH”, kazao je Drljača.

Novi zakoni

U osvrtu na proteklu godinu istaknuo je kako, zbog političkih previranja i ostavke prethodnog ministra, od polovine godine Ministarstvo koje trenutačno vodi praktično nije sudjelovalo u punom kapacitetu u radu Vlade FBiH. Uspješno je, ipak, okončan rad na novom Zakonu o radu, a pripremljeni radni tekstovi Zakona o MIO, organizaciji MIO i uvezivanju staža. “O radnim verzijama ovih zakona se još vodi prethodna stručna rasprava i procjenjuju učinci. Iako je Reformskom agendom bilo predviđeno da oni budu u parlamentarnoj proceduri do kraja 2015., Vlada FBiH smatra da treba dati još vremena svim zainteresiranim za testiranje ponuđenih rješenja”, kazao je. Pripremljeni su javna politika o razvoju hraniteljstva, koju je usvojila Vlada, te nacrt zakona o hraniteljstvu koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Istodobno u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH rade se značajni poslovi na izradi javne politike zaštite obitelji s djecom, gdje je urađena analiza fiskalnih, ekonomskih i socijalnih učinaka mogućih opcija u ovoj oblasti. “Uspješno su završeni projekti u kojima je Ministarstvo imalo ključnu ulogu, kao projekt zapošljavanja mladih i izrada strategije za mlade u FBiH”, rekao je Drljača.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo