spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Službeno je: Hrvatska nabavlja francuske protuzračne sustave

Petnaest ministara obrane država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Bruxellesu pismo namjere o zajedničkoj nabavi protuzračnih obrambenih sustava, a Hrvatska se zasad nije uključila jer već od ranije o tome bilateralno razgovara s Francuskom, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Na inicijativu Njemačke, kojoj se pridružilo još 14 članica NATO-a, pokreće se opremanje protuzračne obrane sustavima poput Arrow 3 ili Patriot u okviru zajedničke tzv. Europske inicijative za zaštitu neba. Pismo namjere potpisano je na marginama sastanka obrane država članica NATO-a.

Ministar Banožić je rekao da je i Hrvatska o tome razgovarala s Njemačkom, ali da je pridruživanje odgođeno jer Hrvatska već razgovora o sustavu protuzračne obrane kratkog dometa s Francuskom.

“Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet, prije svega sustave kratkog dometa i tu smo kroz bilateralne razgovore s Francuskom već osigurali materijalne resurse na razini jedne bitnice, a cilj nam je da za vrlo kratko vrijeme osiguramo pet bitnica”, rekao je Banožić novinarima nakon završetka sastanka ministara obrane NATO-a.

“S tim automatski otvaramo priču i o srednjem i dugom dometu i siguran sam da ćemo tu priču vrlo uspješne završiti. Na to smo se i pozivali u razgovorima s Njemačkom i sada čekamo da vidimo što će točno biti nabavljeno od sustava i koliko ćemo se mi moći uklopiti s ovim našim kratkim i srednjim dometom”, dodao je Banožić.

Istaknuo je da je Hrvatska s Francuskom započela bilateralne razgovore još u ožujku, a da se o ovoj njemačkoj inicijativi razgovora posljednjih nekoliko tjedana.

Banožić nije htio iznositi pojedinosti koje sustave Hrvatska nabavlja. “Rekao sam zemlju podrijetla, a s detaljima ne izlazimo u javnost”.

Dodaje da nije kasno za Hrvatsku da se uključi u njemačku inicijativu kada se vidi hoće li ti sustavi dugog dometa biti kompatibilni s dogovorenim sustavima kratkog i srednjeg dometa.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM