spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Rok za plaćanje PDV-a ostaje do 10. u mjesecu, novi zakon uskoro u Parlamentu

Novi prijedlog Zakona o PDV-u trebao bi se naći na dnevnom redu iduće sjednice Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, piše Večernji list BiH.

Trenutačno važeći zakon je stupio na snagu još 2006. godine i nužno je uraditi određene korekcije i brojne dijelove zakona uskladiti s regulativom Europske unije.

11 godina isti zakon

“Već dugo se radi na ovome prijedlogu zakona i očekujemo da će on uskoro biti proslijeđen Vijeću ministara i Parlamentu. U 11 godina postojanja trenutačno važećeg Zakona o PDV-u mnogo toga se promijenilo i mnogo toga treba uskladiti. Novi zakon će biti u skladu s propisima koji vrijede u Europskoj uniji. Tom je posvećeno mnogo pozornosti jer želimo i tako BiH približiti europskim integracijama”, rekao nam je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević.

Ono što možda najviše zanima javnost, osobito gospodarstvenike, jest pitanje hoće li biti pomjeranja rokova za plaćanje PDV-a. Neke bošnjačke oporbene stranke su ovih dana zatražile da se rok za plaćanja PDV-a s 10. u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca, te tako omogući brojnim tvrtkama naplatu svojih potraživanja prije plaćanja poreza državi. Ipak, kako nam je rekao Kovačević, neće biti pomjeranja datuma prema verziji zakona kojeg će predložiti UNO BiH.

“Prijedlog Zakona o PDV-u predviđa da rok za plaćanje poreza na dodanu vrijednost bude isti kao i do sada, odnosno, do 10. u mjesecu. Na zakonodavnom tijelu je da, ako želi, mijenja tekst zakona. Mi nismo predvidjeli takve promjene, a što će biti u Parlamentu, ne možemo prognozirati”, istaknuo je Kovačević.

Inače, priča o pomjeranju za određene političke stranke predstavlja plodan teren za prikupljanje političkih bodova. Činjenica je kako niti jedna vlast u zadnjih 11 godina nije mijenjala ovaj zakona, niti pomjerala rokova za plaćanje PDV-a.

Odgoda plaćanja

Odgoda plaćanja poreza na dodanu vrijednost mnogim bi tvrtkama predstavljala spasonosni pomak jer mnoge od njih imaju velikih problema s naplatom potraživanja. Plaćanje do 10. u mjesecu uglavnom znači kako tvrtke unaprijed plaćaju porez državi jer samo rijetki uspijevaju do tada naplatiti račune koje su izdali. Ipak, država je odlučila zadržati financijsku disciplinu, kao što bio je slučaj do sada.

Ovakav način rada dosada je povećao prihode državi za stotine milijuna maraka, a UNO BiH, pod vodstvom Mire Džakule, ostvaruje rekordne prihode. Zbog toga je potreba države za zaduživanjem smanjena, a disciplina plaćanja PDV-a raste svake godine. Novi zakon trebao bi dodatno urediti ovu oblast i omogućiti još lakšu naplatu poreza nego je to sada slučaj.

Vecernji.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM