Josip Pandža: “Neke stvari kojih nema u knjigama vidjeli smo kod Duleta”

Mladi i perspektivni trener Josip Pandža iz Viteza široj bh. javnosti postao je poznat kada je kao selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Litvaniji prije dvije godine čime su ostvarili najveći u povijesti naše košarke.

Ovaj 30-godišnji stručnjak je počeo trenersku karijeru puno prije uspjeha u Litvaniji. Točnije sa samo 23 godine preuzeo je HOKK Vitez u ligi Herceg Bosne, koji je uveo u najviši rang takmičenja.

Nakon uspjeha s ekipom Viteza odlučio se da 2014. godine preuzme Kakanj. S ovim klubom najveći uspjeh ostvario je u sezoni 2015/16 kada su bili finalisti lige BiH.

Također, radio je kao pomoćnik u mladoj reprezentaciji BiH, te je samostalno vodio kadetsku i juniorsku selekciju naše države, a ovog ljeta našao se u stručnom štabu seniorske reprezentacije.

Pandža je u razgovoru za SportSport.ba otkrio da se pojedini detalji ne mogu pročitati u knjigama, a ipak se mogu vidjeti na treninzima Duleta Vujoševića.

Ovog ljeta po prvi put bili ste u stručnom štabu seniorske reprezentacije BiH, točnije bili ste pomoćnik velikom stručnjaku Dušku Vujoševiću. Kakve iskustva nosite iz ove suradnje?

Veliko iskustvo je rad s takvim stručnjakom. Neki detalji se ne mogu pročitati u knjigama, a mogu vidjeti kod Duleta. Jezero znanja je ogromno, na nama koji smo uz njega je da što više zagrabimo.

Možete li nam opisati kako izgleda jedan radni dan kao pomoćnik Duletu Vujoševiću?

Svaki detalj je isplaniran i svaka vježba na treningu ima svoj smisao i svrhu. Osim pristupa ekipnom napretku ekstremno mi se dojmio pristup individualnom napretku igrača. Često smo ostajali debelo poslije treninga kako bi pojedinci ispravljali nedostatke. Svi članovi stručnog štaba imaju svoju ulogu i zadatke koji se poštuju i odrade. Uigrana smo klapa i jedva čekam ponovni susret.

Reprezentacija se plasirala u kvalifikacije, u grupi smo s Rusijom, Francuskom i Belgijom. Da li ste zadovoljni grupom?

Ždrijeb nam nije bio naklonjen. Dobili smo najtežu moguću grupu. Biće vrhunska stvar ako se plasiramo među tri ekipe koje idu u novi krug kvalifikacija.

Već u novembru nas očekuju dvije utakmice, kući protiv Rusije i na gostovanju protiv Francuske, što možemo očekivati iz tih utakmica?

Jako je važno u kakvom će se tko sastavu pojaviti. Još je nedefiniran stav NBA i Eurolige po pitanju puštanja igrača na ta okupljanja. Važno je da imamo najbolji mogući roster po selektorovom mišljenju u tom trenutku i tada možemo biti optimisti. Premala smo država da bi lagano nadoknadili bilo čije odsustvo.

Ovog ljeta juniorska reprezentacija na EP završila je na osmoj poziciji, poznato je da ste vi tu generaciju vodili do zlata na EP prije dvije godine. Da li ste pratili utakmice na EP, da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatom?

Pratio sam utakmice i mislim da je po mom mišljenju plasman među osam u Europi dobar rezultat. S obzirom na ulaganja, bazu i rad ostalih reprezentacija svaki opstanak u A diviziji je po meni uspjeh.

I ove sezone ostajete na klupi Kaknja. Kakve su ambicije kluba?

Ambicije su vezane za ostanak u vrhu bh. košarke, a tu smatram plasman u Ligu za prvaka. Sve osim toga smatrao bih neuspjehom.

Hoćete li napasti vrh tabele i eventualno izboriti plasman u Drugu ABA ligu sljedeće godine?

Naš cilj je pobijediti svaku sljedeću utakmicu. Predaleko je da prognoziram što može biti za godinu dana. Najbitnije je dobro zdravlje i pošten rad. Vjerujem sebi a i svom timu.

Dugo godina ste u bh. košarci, možete li ocijeniti generalno stanje?

Što se tiče omladinske košarke mislim da se škole košarke moraju više okrenuti napretku svojih talenata, a manje trčanjem za članarinama. Što se tiče seniorske lige BiH mislim da previše sredstava trošimo na rezultat u jednoj godini, plaćajući strane ili starije igrače koji ne mogu napredovati ili nisu u konkurenciji za našu reprezentaciju. Isti je problem i najvišeg ranga takmičenja kao i nižih liga. U najnižim ligama glavne uloge u timovima imaju najstariji igrači što mislim da je jako loše.

Što je po vama potrebno uraditi da bi se stvari krenule u pozitivnijem smjeru?

Ne mislim da je smjer negativan, ali se sigurno stvari mogu i popraviti. Već sam dao odgovor u prošlom pitanju. Škole košarke više proizvodnje, manje komercijale. U nižim seniorskim ligama mladi igrači, u Premier ligi nositelji potencijalni reprezentativci. To je samo moje mišljenje. Moguće je i da griješim. Vjerujem da će ljudi koji vode lige a i stručni savjet donositi odluke koje će nas sve usmjeriti prema napretku.

Možemo li uskoro očekivati da napustite BiH i preuzmete neku europsku ekipu?

Čovjek sam koji ne predviđa ništa. Idem dan po dan. Jako sam sretan i motiviran na svom radnom mjestu. Ako dođe nekad bolja prilika super, ako ne opet dobro. Važno mi je da sam u košarci, jer tu se osjećam odlično. Čovjek svaki dođe tamo gdje zasluži okolo ili prečicom.

(SportSport.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Majke u RS-u mogu ranije u penziju, a u Federaciji BiH nemaju to pravo

Rok za plaćanje PDV-a ostaje do 10. u mjesecu, novi zakon uskoro u Parlamentu