Rođena bez obje noge: Priča Selme Purić iz Travnika ledi krv u žilama

Džena i Faruk su i ove nedjelje ugostiti i prezentirati vama dragi gledatelji inspirativne, emotivne i pomalo teške životne priče iz kojih možete izvući pouku.

Ugostili su mladu Travničanku, djevojku Selma Purić čija priča ledi krv u žilama.

Selma je osoba koja je od rođena 100-ti invalid. Rođena je bez obje noge ali je to nije zaustavilo u ostvarenju njenih životnih snova. Odlučila je da hrabro i odlučno korača kroz život. Poručuje svima da je najvažnije da se u životu pokrenemo, jer ako zaista svi nešto pokušamo, onda se nešto može i ostvariti.

Nikada ranije nisam imala potrebu da javno govorim o svom hendikepu, nisam znala da mogu biti motivacija mnogima.

Selma je do svoje 5. godine živjela bez proteze. Kao dijete sve aktivnosti je obavljala na rukama. Sada posjeduje proteze koje dosežu težinu do čak 7 kg. Prema Selminim riječima ranije su proteze dovodili njeno tijelo do krvi.

Selmini mišići su počeli da slabe, gubila je na snazi i odlučila da pokrene nešto što je u tom trenutku bilo nemoguće, a to da počne da trenira i da ojača svoje mišiće.

Glavni razlog zbog kojeg sam počela da treniram je upravo težina proteza. Moji mišići su bili preslabi da bi održali tu težinu od 3,5 kg u jednoj protezi.

Selma je u emisiji pričala o svom životu, izazovima sa kojim se nosi, ljudima i predrasudama, ali i činjenici da uprkos svom hendikepu vrijedno radi i trenira zajedno sa fitness trenerom Nedimom Babićem.

Da li će nas poslije ovakvog razgovora biti sramota kada kažemo da nemamo vremena za neko dobro što ćemo učiniti sebi. Selmina priča zasigurno je ona priča koja zavrjeđuje pažnju. U nastavku pogledajte inspirativnu i hrabru životnu priče Selme Purić iz emisije ”Nedjeljom popodne”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Akcija SIPA-e u središnjoj Bosni, zaplijenjeno 3,2 kg speeda

STEPINČEVO: Busovljaci hodočastili u Krašić – rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca