spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Treći festival “Svatovca” uskoro u Novom Travniku

U Središnjoj Bosni, tradicijsko pjevanje nazvano “svatovac” nosi istu važnost kao što je “ganga” za Hercegovinu ili “ojkanje” za Liku.

Nakon već dva uspješno održana festivala svatovca, treći po redu događaj očekuje se 11.05.2024. godine u dvorani Doma Kulture u Novom Travniku. Zahvaljujući velikom interesu pjevačkih skupina, folklornih društava te podršci lokalnog stanovništva, festival će i ove godine okupiti ljubitelje tradicionalne glazbe.

Osim domaćih izvođača, na festivalu će nastupiti i Folklorna skupina “Slavko Janković” iz Šiškovaca općine Cerin iz Slavonije. Njihov nastup bit će prilika da se publici prikažu svatovski običaji i napjevi Slavonije, obogaćujući kulturnu raznolikost festivala.

Organizator događaja je Društvo Hrvatska žena Novi Travnik, dobrovoljna i humanitarna organizacija posvećena kulturnom, gospodarskom i sveopćem napretku žene-majke, uz naglasak na očuvanje tradicije i kulturnog naslijeđa.

“Kroz svoj rad došli smo do zaključka da postoje izazovi za održavanje tradicije svatovca zbog promjena u društvu. Stoga se festivalom trudimo ne samo očuvati ovu tradiciju, već i popularizirati je među mlađim naraštajima”, ističu organizatori.

“Festival svatovca i svatovskih običaja” pokrenut je 2020. godine s ciljem prepoznavanja i promocije specifičnog pučkog pjevanja, poznatog kao svatovac, kao važnog elementa kulturne baštine Središnje Bosne. Manifestacija se fokusira na izvedbu svatovca unutar scenskog prikaza tradicionalnih svatovskih običaja, s nadom da će se ova tradicija uvrstiti na listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti