Prvi dan nastave za polaznike obuke kroz “Program osposobljavanja za pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim poteškoćama”

Osobe s intelektualnim teškoćama u Bosni i Hercegovini svaki dan se susreću s brojnim problemima koje je potrebno rješavati. Jedno od prava osoba s intelektualnim teškoćama jeste i pravo na personalnu asistenciju, koja je potrebna kako bi osoba s intelektualnim teškoćama bilo ravnopravan član naše zajednice, s jednakim mogućnostima. Tako se stvara potreba za zanimanje pružatelja podrške i asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama.U SEC p.j. Travnik, ustanovi za obrazovanje odraslih za socijalna zanimanja, jučer je održan prvi dan obuke za polaznike obuke kroz „Program osposobljavanja za pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama” (PP).

„Ponosni smo na 23 polaznika koji su odabrali SEC gdje će se obučavati za ovo jako bitno zanimanje koje je novo na našim prostorima. Oni će tijekom narednih 6 mjeseci raditi s timom nastavnika širokog spektra specijalizacija koji su zaduženi za njihovo osposobljavanje“, istaknula je Zvjezdana Nakić voditeljica SEC p.j. Travnik. Nastavnici su stručnjaci koji će prenositi znanje i vještine andragoškim metodama u potpunosti prilagođenim obrazovanju odraslih. SEC je prva Ustanova koji provodi ovakav vid obuke na našim prostorima čime nastavlja svoj put pokretanja novih socijalnih zanimanja u BiH.

Program traje 500 sati teorijske i praktične nastave. Kroz program polaznici stiču znanja I vještine kako prepoznati razliku između edukacijsko-re/habilitacijskog i socijalnog pristupa, te kako pružati podršku osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti.Pri završetku osposobljavanja polaznici će dobiti javno važeće „Uvjerenje o osposobljavanju za obavljanje poslova pružatelja podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ i pravo na upis zanimanja u radnu knjižicu. Program je javno priznat od nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB

Poslovi vezani za personalnu asistenciju i pružanje podrške osobama s invaliditetom su prije svega namijenjena pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti a u cilju što lakšeg i većeg stupnja integracije u društvo.

Rad ustanove za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC) financijski podržava Vlada Austrije i Austrijska razvojna suradnja. Više o ovoj i ostalim obukama u ponudi Ustanove pogledajte na www.sec.ba

Cijela grupa PP JAJCE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kazališni dani u Vitezu

Veličanstven kazališni vikend u Vitezu

Groblje Kula, Kapela

FOTO: Na Kuli počela izgradnja nove kapele