spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Protiv korone se borio gotovo 100 dana, nekih dana se i ne sjeća

Zlatko Anđelić iz Kiseljaka nakon što se zarazio Covidom 19, na hospitalizaciji u bolnicama, bio je čak 97 dana. Četiri dana u travničkoj bolnici, a 93 u Novoj Biloj.

“Da sam se bojao, nisam se bojao. Što se tiče mog sjećanja mog boravka u bolnici, sjećam se prvih dana u Travniku i nekoliko dana u Biloj s početka, poslije se ne sjećam ničega pred sami izlazak, možda jedno 15 dana pred izlazak. To razdoblje mi je izmiješano”, ispričao je za N1 Zlatko Anđelić.

Anđelić je na respiratoru u bolnici Dr. Fra Mato Nikolić proveo mjesec dana. Doktori ove bolnice i sami su se borili s koronom, 80 od 250 zaposlenika i samo je bilo pozitivno na Covid.

“Zlatko Anđelić koji je kod nas boravio 93 dana, od toga 33 dana bio je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, s brojim komplikacijama. Dogodili su se reanimacioni postupci, poremećaji rada srca i prestanak rada srca. I tako da su poduzete na vrijeme mjere da se pacijent izreanimira i oporavi”, rekao je Mile Milanović, specijalist anestezije s reanimacijom.

Oporavljali su se pacijenti i u “Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu” Travnik. Radilo se predano i timski.

“Od 134 kreveta u tom razdoblju imali smo po 130 zauzetih. Od toga je bilo 70 Covid pozitivnih, a oni koji nisu bili pozitivni su testirani i bili su sumnjivi slučajevi na Covid”, naveo je prim.dr. Emir Abdulović, direktor JU “Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu” u Travniku.

Prim.dr. Allouch Ghassan, pulmolog je istaknuo: “Stvarno smo se mi svi borili. Od direktora do portira. Izborili smo se i ima rezultata hvala Bogu”.

Zdravstveni radnici travničke bolnice morali su ostati mentalno jaki pored svih prizora koji su svakog dana u korona vrijeme gledali.

“Nisam bila izložena direktno s pacijentima, ali sam po priči njihovoj čula da su jako preživljavali trenutke kad dođe netko mlad i izgubi bitku za život. Iako se pružila adekvatna pomoć, kisik i sve”, kazala je glavna sestra Azra Buljaubašić.

Bolnica ima i kuhinju gdje se vrijedno radi, kako bi se pacijentima i radnicima jačao imunitet.

“Ovdje se hrana pripema u tri obroka doručak, ručak i večera. Hranu pripremamo za naše pacijente. Imamo program za dijabetičare. Program za teško oboljele pacijente. Jednim dijelom hranu pripremamo za medicinare koji rade od 7 do 8 sati navečer“, kazao je Fikret Popara, koordinator kuhinje.

Zdravstveni radnici nisu imali privatnog života, jer su 24 sata provodili na poslu, pa su kažu izgubili dodir s realnošću.

 

“Dugo nas nitko nije pitao kako smo. Dobro smo sada, a bili smo i tada dobro. Baš smo imali dobru ekipu. Radili smo stvarno udarnički i sve smo stizali”, odgovorila je Željka Matković, glavna sestra Covid odjela.

Mirzada Islamović, nadzorna sestra intenzivne njege, navela je da su se trudili maksimalno da pacijent ne osjeti nikakav nedostatak bilo čega. “Ovaj period trenutni je olakšanje i za nas i pacijente, vjerujte mi”, dodala je.

Studeni i prosinac bili su mjeseci u plućnoj bolnici u Travniku gdje su zdravstveni radnici imali najviše posla boreći se protiv koronavirusa. Danas je panedmije utinhula malo, ali i rad medicinskih i zdravstvenih radnika se isplatio, tako da se na ovom Covid odjelu nalazi samo 18 pacijenata.

“Mi smo jučer primljeni ovdje, bili smo u lošem stanju, danas se ekstra osjećamo. Terapije koje primamo su dobre i djeluju nam. S kompletnom uslugom smo prezadovoljni”, kazala je jedna covid pacijentica.

Druga covid pacijentica za N1 je navela kako je medicinsko osoblje odlično.

“Nemam što reći, kapa do poda. Od sestara, tehničara do doktora. Vrh”, kazala je.

Zlatko Anđelić ističe kako ne postoje riječi kojima bi mogao zahvaliti zdravstvenim radnicima obje bolnice.

“Kad bih mogao nešto im dati. Ne mislim materijalno. Ne dao Bog da budu bolesni, da bi im trebalo krvi, ili kao što se kaže bubreg, dao bih im, jer su pravi ljudi. I takvih ljudi nama u ovoj našoj BiH treba”, rekao je Anđelić.

Zlatko za kraj poručuje svima da se ne boje, jer BiH ima sjajne medicinske i zdravstvene radnike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti