spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U dijelu BiH poskupljuje struja, za korisnike EP HZ HB cijene ostaju iste

Naši potrošači mogu biti bez brige jer JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar ne namjera mijenjati cijene električne energije – kazala nam je Marija Buntić.

Računi za struju, grijanje, vodu, smeće… neki su od osnovnih režijskih troškova koje svi bh. građani moraju plaćati navrijeme kako bi nastavili koristiti ove usluge. No, ono što, kako su nam i sami kazali, dodatno stvara “muku” je briga o variranju cijena, odnosno hoće li im na kućne adrese dolaziti veći računi zbog izmjena tarifnih cijena, piše Večernji list BiH.

Pokrenut postupak

Kako bismo odagnali brige velikom dijelu građana, provjerili smo hoće li dolaziti do izmjena cijena korisnicima usluga Elektroprivrede HZ HB jer je u Republici Srpskoj već najavljeno povećanje cijena na proljeće.

– Naši potrošači mogu biti bez brige jer JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar ne namjera mijenjati cijene električne energije – kazala nam je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

Za razliku od ovog poduzeća, u Republici Srpskoj na proljeće se očekuje pokretanje novoga tarifnog postupka, pa bi, kako je najavljeno, i kućanstva mogla dobivati nešto uvećane račune za struju, ali i subvencije za one kategorije koje ispunjavaju određene uvjete, kazali su za Nezavisne novine iz ovoga poduzeća.

U Elektroprivredi Republike Srpske ove promjene su najavljene za početak travnja, odnosno tada će se pokrenuti postupak jer je, kako su objasnili, proizvodnja električne energije značajno poskupjela zbog započetih revitalizacija objekata. Uz to, jedan od razloga poskupljenja električne energije je i gubitak sredstava električne energije na cijelom sustavu, kao i zbog nove otkrivke koja bi se trebala raditi tijekom iduće dvije godine u Ugljeviku.

Kako pišu Nezavisne, o tome koliko bi od proljeća mogli biti uvećani računi u Elektroprivredi Republike Srpske, još uvijek ništa nije poznato jer će se tek analizirati zahtjevi ovisnih poduzeća, nakon čega će uslijediti podnošenje zahtjeva Regulatornom povjerenstvu.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske, kazao je da se formira pravilnik o energetski zaštićenom kupcu prema kojem Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite s Ministarstvom energetike, kao i Elektroprivredom donosi odluke o subvencijama određenim kategorijama potrošača. – Ovaj sustav za potrošače će se odnositi na to da će nadležne socijalne ustanove u lokalnim zajednicama, shodno pravilniku koji donesu Vlada Republike Srpske i nadležna ministarstva, formirati popise ljudi koji će moći imati subvencije u kilovatsatima potrošene električne energije na mjesečnoj razini, a na tome pravilniku se užurbano radi – kazao je direktor Petrović. No, osim poskupljenja, iz Elektroprivrede Republike Srpske najavljene su i određene olakšice. Tako će, prema Petrovićevim riječima, socijalne kategorije već od 1. travnja imati ovakve mjesečne olakšice, a u toj kategoriji bi, kako se tvrdi. trebali biti umirovljenici s najnižim mirovinama, kao i kategorije koje koriste socijalna davanja, materinski dodatak, tuđu njegu, osobe koje primaju pomoć, kao i višečlane obitelji.

Nova pravila

Ističe i kako se već radi na definiranju ovoga pravilnika. – Sve će se precizno izdefinirati, odnosno objasniti tko može sudjelovati u ovim subvencijama i s koliko kilovatsati mjesečno, što je važna strategija Vlade Republike Srpske da se pristupi pomoći svim kategorijama koje imaju potrebe za tim, a one kategorije s većim primanjima mogu platiti kilovatsat skuplje od onih koji bi trebali biti zaštićeni energetski kupci – zaključio je Petrović za Nezavisne.

Kada su u pitanju olakšice, JP EP HZ HB d. d. Mostar provodi odluku Vlade FBiH o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije kućanstvima i stimulaciju energetske učinkovitosti kojom se subvencioniraju korisnici zajamčenih mirovina, koje u tekućem mjesecu isplati Zavod za MIO FBiH, i korisnici stalne novčane pomoći u centrima za socijalni rad u Federaciji BiH, a čija mjesečna potrošnja ne prelazi 348 kWh, potvrđeno nam je iz ove ustanove.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM