spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Apelacijsko vijeće Suda BiH na potezu: Donosimo detalje žalbe HDZ-a BIH na Odluku SIP-a za načelnika općine Travnik

Tijekom proteklih mjeseci traje politička i pravna trakavica oko izbora za načelnika općine Travnik. Naime, nakon što je na dan izbora preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika općine Travnik koji je osvojio najveći broj glasova, javnost je očekivala kako će mandat biti dodijeljen sljedećem po broju glasova, a to je Goran Pejaković, član HDZ-a BIH.

Ipak, u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH nisu bili tog stava i donijeli su odluku kako dodjeljuju mandat Mirsadu Peci, iako su samo tjedan dana prije te odluke donijeli odluku kako mu zbog činjenice smrti oduzimaju mandat u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH. SIP BiH je otišao korak dalje pa je donio odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik te zatražio raspisivanje novih izbora. Iako su brojni mediji, potpuno neutemeljeno, navedenu Odluku prezentirali kao konačnu, ona to nije.

Sukladno činjenici kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH 21. siječnja 2021. godine donijelo Odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik, broj 05-1-07-1-93/21, od strane Mirsada Pece, kandidata SDA, radi činjenice smrti te zatražilo raspisivanje prijevremenih izbora za načelnika Općine Travnik, iz HDZ-a BIH su uputili žalbu na ovu odluku.

Kako doznaje naš portal iz HDZ-a BIH su posebno istaknuli kako je navedena Odluka nastala na pogrešnoj primjeni materijalnog prava, prvenstveno iz razloga što zakonske odredbe na kojima se ista temelji nisu relevantne za konkretnu situaciju. Naime, odredbom čl. 5. Zakona propisano je kako Izabranom načelniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran u skladu s odredbom člana 1.10. Izbornog zakona.

„S tim u vezi, ističemo da Mirsad Peco nikada nije preuzeo funkciju načelnika, svojstvo koje se veže za njega jeste svojstvo kandidata za načelnika i takvo je bilo sve do nastupanja činjenice smrti. Imajući u vidu naprijed istaknuto jasno je da se konkretna odredba ne može odnositi na predmetnu situaciju, jer ista regulira postupak koji se odnosi na funkciju načelnika koju preminuli kandidat Stranke demokratske akcije nikad nije preuzeo. U vezi s odredbom čl. 1.10. Izbornog zakona na koju se poziva pobijana Odluka, a koja propisuje načine prestanka mandata izabranom članu tijela vlasti na svim razinama, naglašavamo da je riječ o proizvoljnoj primjene predmetne odredbe, jer ista obuhvaća isključivo osobu izabranog člana tijela vlasti što Mirsad Peco nikad nije postao imajući u vidu da je preminuo u trenutku dok je bio kandidat za načelnika Općine Travnik, o čemu će biti riječi i u nastavku žalbe. Također ćemo se osvrnuti na odredbu čl. 8 Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH koja propisuje: Nakon prestanka mandata načelnika u smislu članka 5. ovog Zakona i opoziva načelnika u smislu čl. 6. ovog Zakona, prijevremeni izbori za izbor načelnika moraju se održati u roku od 60 dana od dana prestanka mandata ili opoziva. S obzirom da se pobijana Odluka poziva na navedenu zakonsku odredbu, ukazujemo Apelacijskom vijeću da se ista primjenjuje nakon prestanka mandata, odnosno opoziva načelnika. Na tragu prethodne elaboracije s naglaskom na činjenicu da kandidat Mirsad Peco nikada nije preuzeo mandat za načelnika Općine Travnik, više je nego evidentno da se ni ova odredba ne može odnositi na predmetni slučaj. Naime, ovaj zakonski članak bi imao relevantnu primjenu isključivo u situaciji da je konkretni kandidat kojim slučajem prethodno stupio na dužnost načelnika općine, pa da je činjenica smrti nastupila u narednom periodu, što ovdje nije slučaj“, navodi se između ostalog u žalbi HDZ-a BIH na Odluku SIP-a BIH, doznaje naš portal.

Već ranije smo pisali kako nema ni zakonske osnove za ponovne izbore, s obzirom na činjenicu da nisu zabilježene bilo kakve izborne neregularnosti ili nešto što bi kompromitiralo sam izborni proces.

„S obzirom da se sporna situacija mogla eventualno analizirati s aspekta ponovnih izbora, naglašavamo da činjenica smrti kandidata Pece sama po sebi ne predstavlja bilo kakvu neregularnost te s obzirom da ista nije obuhvaćena bilo kakvom kriterijima koji bi joj dali takav karakter, jasno je da se nameće se opravdan zaključak da bi Goran Pejaković, kandidat HDZ-a koji je nakon Pece osvojio je najviše glasova trebao preuzeti mandat načelnika jer u smislu odredbe čl. 1.9 st. 1. Izbornog zakona, mandat načelnika pripada njemu osobno, a ne stranci. Imajući u vidu činjenicu smrti Mirsada Pece te drugoplasiranu poziciju HDZ- ovog kandidata Gorana Pejakovića i najveći broj glasova u odnosu na preostale kandidate za mjesto načelnika Općine Travnik, čl. 4 Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH predstavlja valjan pravni temelj za dodjelu načelničkog mandata Goranu Pejakoviću. Također, što se tiče same Odluke ukazujemo da se ista poziva na odredbu čl. 14.3 Izbornog zakona kojom je propisano: Ako je neko izabrano tijelo raspušteno odnosno ako mu prestane mandat sukladno s ustavom i zakonom, Središnje izborno povjerenstvo BiH donosi odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje točan nadnevak održavanja izbora. Uvidom u citiranu odredbu jasno je da predmetna sporna situacija nije obuhvaćena navedenim uvjetima za raspisivanje prijevremenih izbora jer kandidat koji je umro, a ostvario je najveći broj glasova na ovim izborima ne može biti raspušten jer nije preuzeo mandat, niti ga zbog činjenice smrti može preuzeti, pa s tim u vezi izborni proces nije okončan sve do pravomoćnosti Odluke o potvrđivanju izbora od Središnjeg izbornog povjerenstva“, kako doznajemo dodatno su naveli u ovoj žalbi iz HDZ-a BIH.

Bili smo slobodni kontaktirati nekoliko vrsnih pravnika, koji su nam potvrdili kako je zbilja, nakon što se analiziraju sve odredbe na kojima se temelji pobijana Odluka, i to čl. 1.3, 1.10, 13.7, 14.3 Izbornog zakona BiH, kao i odredbe čl. 4., 5. i 8. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBIH, nedvojbeno može utvrditi kako niti jedna nije primjenjiva u konkretnom slučaju.

Ostaje za vidjeti kako će reagirati Apelacijsko vijeće, jer je i više nego očito kako je Odluka SIP-a BIH nedvojben primjer proizvoljne primjene prava i da ne postoji apsolutno nikakav pravni osnov za donošenje iste.

IZ HDZ-a BIH su, kako doznajemo, zatražili od Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da uvaži razloge žalbe, poništi pobijanu Odluku te naloži dodjeljivanje mandata Goranu Pejakoviću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM