Subota, 20 kolovoza, 2022

Priča o ćilimu starom 90 godina

Pročitajte i ovo

Za vrijeme obilježavanja Dana molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije,u novoj crkvi u izgradnji u Drvaru 27. srpnja mnogima je pozornost privukao ručno tkani crveni tepih koji je bio položen na podu crkve, ispred improvizirana oltara.

Riječ je o ćilimu koga su ručno istkali i darovali staroj župnoj crkvi u Drvaru katolici vjernici iz naselja Potoci nedaleko od Drvara. Star je skoro 90 godina što se može iščitati s natpisa na njemu: „Isusu Kralju Otkupitelju 1933.-34. Ispod je još napisano: „Usp.(omena) Potoka.“

Ćilim na sebi ima kombinaciju bosanskih šara i veza tipična za narodnu nošnju grahovskih Hrvata, a stanovnici Potoka istkali su ga u povodu Velikog jubileja 1900. smrti i uskrsnuća Isusa Krista (1933.), a to je ujedno bila i godina posvete župne crkve u Drvaru.

Potoci danas pripadaju slabo naseljenoj općini Istočni Drvar u entitetu Republika Srpska, nastalom Daytonskim sporazumom, i u njima nema katoličkog življa, ali do Drugog svjetskog rata tamo je živjelo 70-ak katolika. Riječ je uglavnom o Hrvatima iz grahovskoga kraja koji su se zbog posla u šumi i na željeznici doselili u Drvar i okolicu.

U Potocima je do početka Drugog svjetskog rata djelovala i podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak pod imenom Srnetica-Potoci. Zanimljivo, iz Potoka je rodom hrvatska akademkinja Anica Nazor, rođ. Špiranović, (1935.) koja živi u Zagrebu.

Podsjetimo, izbijanjem tzv. ustanka 27. srpnja 1941. četnici su u Potocima ubili 20-ak Hrvata, a preživjeli su se raspršili diljem svijeta. Crkva u Drvaru, uz neznatna oštećenja, preživjela je Drugi svjetski rat, ali je srušena 1949. naredbom tadašnjih komunističkih vlasti. Sav crkveni inventar je ili opljačkan ili uništen.

Ćilim je očito završio u nečijim rukama kao ratni plijen, pa je prelazeći iz ruke u ruku, „doživio“ skoro 90 godina. Kada je nedavno došao do jedne Drvarčanke pravoslavne vjeroispovijesti koja se bavi prikupljanjem starina, ona je, vidjevši da je riječ o katoličkoj „svetinji“, učinila lijep i pohvalan čin te ga je darovala župi Drvar.

Ovaj ćilim podsjeća da Katolička Crkva i njezini vjernici nisu u Drvaru od 1995., kako je politika pokušala nametnuti, nego, uz sve druge pokazatelje – od materijalnih arheoloških ostataka do mučenika za vjeru – mnogo dulje.

Ćilim su vjernici darovali za prvu župnu crkvu u Drvaru, s njom je živio, ali ju je i nadživio te tako postao veza stare i nove crkve u ovome gradu, koja je u izgradnji i u kojoj će jednog dana biti trajno pohranjen.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo