spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Povećajte željezo u krvi na ovih 7 jednostavnih načina

Bez obzira jeste li već suočeni s niskim željezom ili želite preventivno brinuti o svom zdravlju, ovi savjeti kako povećati željezo u krvi će vam sigurno biti korisni.

Prehrana bogata željezom

Crveno meso: Crveno meso, poput govedine, svinjetine i janjetine, sadrži visoku koncentraciju željeza, posebno hemskog željeza koje se lako apsorbira u organizmu. Jedna porcija crvenog mesa može vam osigurati značajan unos željeza, piše Ordinacija.hr.

Perad: Piletina i puretina su također izvrsni izvori željeza. Birajte nemasne dijelove peradi kako biste izbjegli višak zasićenih masti.

Riba: Morska hrana, poput tune, lososa i školjki, također može biti izvrstan izvor željeza, a istovremeno je i niskokalorična opcija.

Mahunarke: Grah, leća i slanutak su bogati željezom i odličan izbor za vegetarijance i vegane. Oni također sadrže vlakna i proteine koji doprinose cjelokupnom zdravlju.

Orašasti plodovi i sjemenke: Bademi, orasi, sjemenke bundeve i sezama bogati su željezom, ali i zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima.

Žitarice obogaćene željezom: Mnoge žitarice, kao što su zobene pahuljice i kruh, obogaćene su željezom. Ovo je praktičan način da unesete više željeza u svoju prehranu.

Tamno lisnato povrće: Špinat, kelj, blitva i druge tamnozeleno lisnato povrće sadrže željezo, iako se apsorpcija može smanjiti prisutnošću oksalata. Kombinacija s vitaminom C može pomoći u ovom slučaju.

Suho voće: Suhe šljive, suhe marelice i smokve su izvrsni izvori željeza i prirodnih šećera.

Vitamin C za potporu

Kada jedete hranu bogatu željezom zajedno s hranom bogatom vitaminom C, povećava se njihova zajednička učinkovitost u povećanju razine željeza u krvi.

Važno je napomenuti da vitamin C nije samo koristan za apsorpciju željeza, već ima i mnoge druge blagodati za zdravlje, uključujući jačanje imunološkog sustava i potporu koži i vezivnom tkivu.

Ograničite unos čaja i kave

Dok čaj i kava mogu pružiti okrepljujući početak dana ili trenutke opuštanja, treba biti svjestan njihovog utjecaja na apsorpciju željeza u organizmu. Oba napitka sadrže tvari poznate kao tanini, koje mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira željezo iz hrane. Tanini djeluju tako da stvaraju spojeve sa željezom u crijevima, čime se formiraju netopive soli koje se teže apsorbiraju.

Ovo može posebno biti problematično ako imate nisku razinu željeza ili anemiju, jer smanjenje apsorpcije željeza može otežati povećanje razine željeza u krvi.

Koristite posuđe od lijevanog željeza

Izbor posuđa i alata za kuhanje može također imati utjecaja na unos željeza u organizam. Lijevano željezo je poseban materijal za kuhanje koji može pomoći povećati razinu željeza u hrani koju pripremate.

Posuđe od lijevanog željeza ima tu prednost da postupno oslobađa male količine željeza u hranu tijekom kuhanja. Ovo se događa kada se površina posuđa natopi uljem ili masnoćom tijekom pripreme hrane. Kao rezultat toga, hrana može postati prirodno obogaćena željezom iz samog posuđa.

Pripazite na unos kalcija

Kalcij je još jedan važan mineral u tijelu, ali visoki unos kalcija može imati neželjeni učinak na apsorpciju željeza. Kalcij može konkurirati sa željezom za apsorpciju u crijevima, posebno kada se unosi u velikim količinama.

Najčešći izvor kalcija u prehrani su mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt. Ako redovito konzumirate veće količine ovih proizvoda tijekom obroka bogatih željezom, to može smanjiti apsorpciju željeza. Stoga, umjesto da ih kombinirate u istom obroku, razmislite o razmaku između obroka s visokim unosom kalcija i obroka bogatih željezom.

Razmotrite dodatke prehrani

U nekim slučajevima, unos željeza putem prehrane možda nije dovoljan da zadovolji potrebe tijela, osobito ako imate ozbiljnu anemiju ili problema s apsorpcijom željeza. U takvim situacijama, liječnik vam može preporučiti dodatke željeza kako biste nadoknadili nedostatak.

Dostupni su različiti oblici dodataka željeza, uključujući tablete, sirupe i kapsule. Važno je konzultirati se sa svojim liječnikom prije uzimanja dodataka željeza kako biste dobili točne smjernice o doziranju i trajanju terapije.

Nadalje, važno je pridržavati se uputa o uzimanju dodataka, jer prekomjerna količina željeza može biti štetna. Dodaci željeza su korisno sredstvo za brzo povećanje razine željeza u krvi, ali nisu dugoročno rješenje. Važno je utvrditi uzrok niske razine željeza i obratiti se liječniku kako biste pronašli trajno rješenje i spriječili ponovnu pojavu problema. Dodatke željeza trebate uzimati samo pod stručnim nadzorom kako biste osigurali njihovu učinkovitost i sigurnost.

Liječenje osnovnog uzroka

Za učinkovito povećanje razine željeza u krvi, ključno je identificirati i liječiti osnovni uzrok niskih razina željeza ili anemije. Niska razina željeza može biti posljedica različitih faktora, uključujući neadekvatan unos željeza putem prehrane, gubitak krvi (npr. kod menstruacije ili unutarnjeg krvarenja), kronične bolesti ili poremećaje apsorpcije željeza u crijevima.

Ako je gubitak krvi uzrok niskog željeza, kao što je često slučaj kod žena tijekom menstruacije ili kod osoba s gastrointestinalnim problemima, tada je važno rješavati taj specifični problem, piše na stranicama MZSS-a.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti