Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Pod predsjedavanjem ministrice Pendeš održan sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje

Pročitajte i ovo

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš predsjedavala je ministarskim sastankom zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5), koji je 21. listopada 2015. godine održan u Dubrovniku.

Nakon otvaranja sastanka od strane ministrice Pendeš, prisutnima se obratio ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović, u svojstvu zemlje domaćina, koji se u svome obraćanju zahvalio ministrici Pendeš na vođenju sastanka ministara zemalja A5, te izrazio je zadovoljstvo raspravom održanom tijekom dana.

„Bosna i Hercegovina je i dalje posvećena unaprjeđenju regionalne suradnje, stabilnosti i sigurnosti. Održavanje uzajamnog razumijevanja i jačanje povjerenja između nas, regionalnih partnera je svakako naš prioritet“, kazala je ministrica Pendeš tijekom nacionalnog obraćanja. Također, izrazila je uvjerenje kako će partnerske zemlje i dalje nastaviti s međusobnom komunikacijom, razmjenom ideja i iskustava, te ostati spremne i sposobne reagirati na sigurnosne prijetnje koje se javljaju. Ministrica je u svome obraćanju posebno naglasila kako je BiH potpuno predana procesu reformi i integracijama u EU i NATO.

Na plenarnoj sesiji bilo je riječi i o budućem radu Američko-jadranske povelje, učešću zemalja regije u operacijama podrške miru, aktualnim i potencijalnim zajedničkim projektima u budućnosti. „Regionalna suradnja nema alternativu“ jedna je od osnovnih poruka sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje.

Plenarnu sesiju završnim riječima zaključila je predsjedavajuća Pendeš, nakon čega je upriličeno potpisivanje Zajedničke izjave.

Inače, članice Američko-jadranske povelje su, izuzev BiH, Albanija, Hrvatska, Albanija, Makedonija i Crna Gora, SAD, a sastanku su kao promatrači prisustvovali predstavnici Kosova, Srbije i Slovenije.

Delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH tijekom dana održala je niz bilateralnih sastanaka, a 22. listopada će sudjelovati na ministarskom sastanku u formatu SEDM (ministri obrane zemalja Jugoistočne Europe).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

MILIJUNI UBIJENIH PTICA Najgora kriza s ptičjom gripom u Europi

Europa je ove godine doživjela najgoru krizu ptičje gripe ikad, tokom koje je skoro 50 milijuna ubijenih živinara. Postojanost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo