spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Papa Franjo proglasio mučenicima Kopte kojima su džihadisti odrubili glave

Papa Franjo je u četvrtak objavio da Vatikan priznaje kao mučenike 21 koptskog pravoslavnog kršćanina kojima su džihadisti Islamske države u Libiji 2015. godine odrubili glave.

On je taj potez otkrio tijekom sastanka s papom Tawadrosom II. iz Koptske pravoslavne crkve, i naglasio da to čini uz Tawadrosov pristanak.

Dvadesetjedan Kopt, 20 Egipćana i jedan Ganac, postrojeni su 15. veljače 2015. godine u narančastim kombinezonima na plaži u libijskom gradu Sirtu, koji je tada kontrolirala Islamska država.

Islamistička grupa objavila je snimku ubistava, na kojoj se vidi kako se muškarci mole dok su umirali.

Papa Franjo je rekao Tawadrosu kako je upis muškaraca u ono što je poznato kao Rimski martirologij, ili kalendar svetaca, “znak duhovnog zajedništva koje ujedinjuje naše dvije Crkve”.

Očekuje se da će njihov spomendan biti 15. veljače.

Tawadros boravi u Vatikanu kako bi obilježio 50. godišnjicu prvog susreta između rimskog pape i pape Kopta, koji se dogodio između njihovih prethodnika, Pavla VI. i Shenoude III., 1973. godine.

Kopti čine oko 10 posto stanovništva Egipta, a postoje male zajednice koptskih kršćana diljem Bliskog istoka i Afrike. Dugo su ih napadali islamski militanti koji ih smatraju hereticima, prenosi Ruters.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti