spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Potpora Vlade RH projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan RH

Hrvatska će za nastavak potpore postojećim projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan RH ove godine osigurati ukupno 775 tisuća eura, odlučila je Vlada, proglasivši još nekoliko projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH, ukupno vrijedne nešto više od 1,6 milijun eura.

Temljem odluke Vlade sa sjednice u četvrtak nastavlja se s potporom Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) u Srbiji tj. projektu “Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji” kako bi HNV što učinkovitije i kvalitetnije mogao odgovoriti na sve izazove koji se nalaze pred pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

S potporom se nastavlja i Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, jedinom profesionalnom hrvatskom kazalištu izvan Hrvatske, kao i radiju hrvatske nacionalne manjine “Radio Dux” u Crnoj Gori, jedinom elektroničkom mediju hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji te tjedniku Gradišćanskih Hrvata, “Hrvatskim novinama” iz Željeznog, koji izlazi 113. godina i vrlo je važan za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Svi projekti unaprjeđuju položaj i kvalitetu života te njeguju nacionalni identitet, istaknuo je Milas.

Projektom od strateškog značaja Vlada je proglasila potporu radu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, te obnovu Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku koji je osnovan prije 140 godina i u njemu djeluju osnovna škola i gimnazija, a uz Vladu u obnovi će sudjelovati i mađarska vlada i Fondacija Renovabis iz Njemačke.

Projekt HNV-a u Srbiji “Rasti gdje si posijan – vrtići na hrvatskom jeziku: izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija” također je proglašen projektom od strateškog značaja, a radi se o dva vrtića u Subotici i jednom u Tavankutu.

Od strateškog značaja proglašen je i projekt “Susreti hrvatske dijaspore” u Urugvaju u Montevideu, u organizaciji Hrvata iz Južne Amerike, a u fokusu će biti uključivanje mladih, osuvremenjivanje hrvatskih zajednica Južne Amerike te osnaživanje međusobne suradnje kao i povezivanje s institucijama u Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti