spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Obiteljski dan na Gromiljaku

Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, te Duhovni centar sestara Služavki Maloga Isusa „Kuća Navještenja“ na Gromiljaku u subotu 11. svibnja organizirali su obiteljski dan na temu „Obitelji postani to što jesi“.

Voditelji programa bili su vlč. Ante Vrhovac, povjerenik za pastoral braka i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj KŠC Sveti Franjo u Tuzli i sestre Služavke Malog Isusa.

Susret je započeo molitvom u samostanskoj kapelici koju je animirala s. Marinela Zeko, te u sklopu koje je progovorila i o Godini molitve koju opća Crkva živi kao pripravu na jubilarnu 2025.

Uslijedio je prvi dio programa u sklopu kojeg su se nazočni upoznali, a s. Marinela je predstavile predavače.

Kateheza i predavanje

Program je nastavljen katehezom na temu Bez supružnika nema Crkve, koju je izložio vlč. Vrhovac. Cilj kateheze je bio pomoći bračnim parovima jasnije vidjeti što njihov brak razlikuje od ostalih mogućih oblika bračne ljubavi onih koji nisu kršteni ili nisu crkveno vjenčani. Ta razlika krije se u sakramentalnoj vlastitosti kršćanskog braka, po kojoj supružnici postaju djelatni znak Kristove ljubavi za Crkvu, kojom su sposobni ljubiti jedni drugo i svjedočiti preko te ljubavi Božju ljubav za čovjeka.

Iza kateheze uslijedilo je svjedočanstvo supružnika Vikice i Želje Garić, roditelja troje djece i četvrtoga na putu. Istaknuli su iscjeljujuću snagu Božje prisutnosti u njihovom braku, koju su kušali prije svega kroz molitvu, snagom koje su prebrodili ozbiljne izazove i krize za njihov brak i obitelj.

Nakon ručka i kratkog predaha u popodnevnom dijelu programa psihologinja Ana Katavić održala je predavanje i radionicu na temu Komunikacija unutar braka. U svom izlaganju predavačica je upoznala prisutne supružnike s temeljnim oblicima komunikacije, te sa svojstvima dobre i loše komunikacije u braku. Kroz radionicu koja je uslijedila supružnici su mogli na praktičan način raditi na poboljšanju međusobne komunikacije.

Program i za najmlađe

Dok su roditelji imali svoj program za program s djecom pobrinule su časne sestre i župni animatori koji su malene kroz pjesmu i društvene igre poticali na kreativnost. Tako su svoje doživljaje iznijeli na papir, a potom to predstavili roditeljima.

S. Nikolina Džavić u kratkim je crtama predstavila i Papinu poruku za Prvi svjetski dan djece koji će se slaviti u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine.

Na samom kraju programa vlč. Davor Topić, župnik vjerničke zajednice sv. Josipa u Zenici, zamolio je prisutne da daju svoje svjedočanstvo. Okupljeni su izrazili zadovoljstvo sa sadržajem Obiteljskog dana, te su izrazili želju za nastavkom ovakvih susreta.

Susret je završen euharistijskim slavljem kojeg je predvodio vlč. Topić. U prigodnoj homiliji naglasio je kako nema savršene obitelji, te kako je obitelj mjesto gdje se svi međusobno posvećuju jedni preko drugih i kako je važno svoje uzore tražiti u svetcima i Svetoj obitelji. Na kraju sv. mise okupljeni su od organizatora dobili blagoslovljene krunice koje će ih podsjećati na ovaj dan i Godinu molitve.

J.M., KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti