spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Dodik: Još nismo odlučili kako ćemo na izbore

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta vladajuća stranka u Republici Srpskoj još nije odlučila na koji način će se ponašati u pogledu predviđenih lokalnih izbora.  

– Za nas postoji mogućnost da se sačeka Izborni zakon RS i da po njemu budu održani lokalni izbori ili ćemo vidjeti sa našim koalicijskim partnerima na koji način ćemo se kretati. Ali, to ne treba značiti da ne treba pripremiti našu organizaciju za jedan i drugi scenarij – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine raspisalo lokalne izbore.

– Izbore je nametnuo lažni visoki predstavnik, a što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Ali, smatramo da, ako zakon u RS-u što prije stupi na snagu, imamo vremena to organizirati. Vidjećemo na koji način će se ponašati i općine – rekao je Dodik.

Izjavio je kako misli da je „ovo što čini SIP iznad bilo kakvih mogućnosti da bude podržano“.

– Mislim na način na koji oni odlučuju da biraju predsjednike i zamjenike biračkih odbora, daju im status državnih službenika što za nas ima političku težinu jer SIP želi da kao centar moći u BiH pokrije cijelu BiH. To je nešto što se neće moći. Osim toga, te naknade koje oni odrede trebale bi plaćati općine i to je nešto što ćemo vidjeti hoće li naše općine to plaćati – istaknuo je Dodik.

Po njegovim riječima, pitanje izbora nije lako pitanje „imajući u vidu situaciju s Kosova gdje je na izbore izašlo samo tri posto stanovnika i da su EU i zapad priznali izbore“.

– I pored svega ovoga što se dešava, mi ćemo pobjediti i to jače – tvrdi Dodik.

Najavio je da će danas u 18 sati u Sarajevu, u zgrad Parlamentarne skupštine BiH, biti sastanak vladajuće koalicije na nivou BiH, čiji će domaćin biti stranke Trojke.

– Sastanak je bio zakazan za 15, pa je prolongiran za 16 sati. Ne znam što je ideja, u BiH postoji ozbljan problem i ne znam kako ga prevazići. Ja sam za razgovor, ali stranci nam razbijaju dogovore i nameću rješenja – dodao je Dodik.

Generalni tajnik SNSD-a Srđan Amidžić rekao je da je danas u Banjoj Luci organiziran sastanak rukovodstva SNSD-a sa predsjednicima gradskih i općinskih odbora te stranke redovan i u funkciji jačanja općinskih organizacija.

Nakon što je u ožujku ove godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, na prijedlog zastupničkog kluba SNSD u NSRS je usvojen Izborni zakon RS.

Izborni zakon RS nije stupio na snagu, jer predstavnici bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokreću vitalni nacionalni interes.

U međuvremenu je SIP , točnije 8. svibnja,  raspisao lokalne izbore koji će biti održani 6. listopada.

Kako je rečeno u SIP -u, na izborima će više od 3,4 milijuna registriranih birača imati priliku birati 143 načelnika i gradonačelnika općina i gradova Bosne i Hercegovine, te oko 3.200 odbornika u gradskim i općinskim skupštinama.

Predviđeno je da izbori koštaju oko 19 milijuna KM i biće održani u skladu sa izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je 26. ožujka nametnuo visoki predstavnik u BH. U SIP -u su rekli da je cilj izmjena Zakona smanjenje mogućnosti izbornih manipulacija, koje su zabilježene prethodnih godina.

Izmjenama je uvedena stroža, biometrijska identifikacija birača, “kako bi na izborima glasali samo oni koji na to imaju pravo, te kako bi mogli glasati samo jednom”.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti