spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Novi predsjednik Županijskog suda u Novom Travniku Davor Kelava najavljuje promjene

Davor Kelava, novi predsjednik Županijskog Suda u Novom Travniku, predstavio se na konferenciji za novinare, najavljujući značajne promjene u radu suda.

Kelava je istaknuo da će s njegovim dolaskom na čelo suda doći do promjena, prije svega u pogledu transparentnosti rada suda. Transparentnost je bila jedna od najvećih zamjerki od 2004. godine, kada je Županijski sud započeo s radom.

Ova konferencija za medije predstavlja prvu takvu inicijativu od osnivanja suda, što svjedoči o novom pristupu u radu.

“Moje imenovanje i stupanje na dužnost označit će promjene. U budućnosti će sud biti otvoren javnosti u skladu s odredbama zakona”, izjavio je Kelava.

Kelava je također ocijenio trenutačno stanje sudske prakse kao prilično dobro. Posebno je istaknuo visoku razinu realizacije plana rješavanja predmeta, koja iznosi impresivnih 99%. Nadalje, prosječno trajanje postupka po svim vrstama predmeta koji su riješeni u 2022. godini iznosilo je 123 dana.

Što se tiče ove godine, u prvih osam mjeseci Županijski sud imao je ukupno 2.062 predmeta, od kojih je riješeno 65%, odnosno 1.348 predmeta. Također, istaknuto je da sud ima i Odjel za podršku svjedocima.

Važno je napomenuti da je Županijski sud u Novom Travniku predstavnik Bosne i Hercegovine u Europskoj mreži pilot sudova. U listopadu ove godine, sud će organizirati nove aktivnosti u sklopu obilježavanja Europskog dana pravde, s posebnim naglaskom na aktualnu temu femicida.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM