spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Njemački izaslanik: “Zbog iskustva s Rusijom, prijetnje Dodika treba shvaćati ozbiljno”

Njemačka vrlo ozbiljno doživljava prijetnje o odcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a nakon ruske agresije na Ukrajinu spremna je djelovati kako bi se onemogućili novi pokušaji ugrožavanja mira i stabilnosti, upozorio je posebni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

U intervjuu koji su danas objavile banjolučke Nezavisne novine, Sarrazin je kazao kako je agresija na Ukrajinu stvorila “novu realnost” u svjetskoj politici jer je taj rat pokazao da ne treba olako uzimati prijeteće izjave različitih političara pa se vlada u Berlinu sada tako odnosi i prema lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku.

“Puno nas ozbiljno je zabrinuto za budućnost BiH, dobrim dijelom zbog Dodikovih prijetnji”

Po njegovim riječima, bila je greška to što se na prijetnje Vladimira Putina nije pravodobno reagiralo. Kazao je kako se vlada kancelara Olafa Scholza odlučila na potpuno drugačiji pristup od onoga koji je imala Angela Merkel i da je to nova realnost s kojom trebaju svi računati, pa tako i oni u BiH koji svojim izjavama ugrožavaju mir.

“Puno nas ozbiljno je zabrinuto za budućnost BiH, dobrim dijelom zato što (Milorad) Dodik stalno prijeti secesijom. Mi te prijetnje sada uzimamo veoma ozbiljno”, kazao je njemački političar pojašnjavajući kako je cijeli zapadni Balkan među prioritetima vlade u Berlinu.

Sarrazin osudio Dodikove najave kako će u RS biti uvedena kriminalizacija klevete

Sarrazin je osudio i Dodikove najave kako će u Republici Srpskoj biti uvedena kriminalizacija klevete, čime bi praktično bili ugušeni neovisni mediji, te je istaknuo kako bi takvi koraci sigurno doveli u pitanje europski put cijele BiH jer bi to predstavljalo jasno kršenje standarda koji vrijede u Europskoj uniji.

Pojasnio je kako bi Njemačka dugoročno željela vidjeti BiH kao građansku državu, no priznao je kako bi to moglo uslijediti tek kao rezultat dugotrajnog procesa.

“Realnost su dva entiteta koja imaju posebna prava. To je, u biti, jedan veoma kompliciran federalistički sustav. Mi želimo više građanskog društva, mi se želimo približiti modelu ‘jedan čovjek jedan glas’ ali približavanje ne znači da će se sve to dogoditi od danas do sutra”, kazao je Sarrazin.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM