Robert Golob stigao u službeni posjet BiH, dočekan uz najveće državne počasti

Premijer Slovenije Robert Golob stigao je u službeni posjet Bosni i Hercegovini, a dočekan je ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uz najveće državne počasti.

Goloba je na njegovoj prvom inozemnom posjetu od preuzimanja mandata ispred Parlamenta BiH dočekala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sa kojom je planiran i sastanak tijekom dana.

Pored Krišto, Goloba je u zračnoj luci dočekao i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

“Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dočekao je premijera Slovenije Roberta Goloba koji je stigao u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Ovo je njegov prvi posjet inozemstvu nakon što je preuzeo dužnost premijera države. Slovenija podržava europski put i spremna je pomoći i u tehničkom smislu”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Fokus razgovora bit će na tome kako da Slovenija što više pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji, naročito nakon dobijanja kandidacijskog statusa. U dnevni red Golobova posjeta uvršteni su i razgovori o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o utjecaju rata u Ukrajini na ovu regiju.

Prema Golobovim riječima, vlasti u BiH trebaju prepoznati da je sada pravi trenutak za napredak na europskom putu i ubrzanje reformi. Što se tiče Slovenije, ova država, ističe premijer, spremna je pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu u tehničkom smislu.

Povodom posjeta premijera Slovenije oglasili su se i iz Veleposlanstva Slovenije u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primatelj razvojne pomoći iz Republike Slovenije i naš je važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 kompanija s većinskim slovenskim kapitalom osigurava radna mjesta za više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Te kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji”, naveli su iz Veleposlanstva Slovenije u najavi dolaska Goloba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ragib Pugonja iz Kaćuna jedan od najboljih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici

Njemački izaslanik: “Zbog iskustva s Rusijom, prijetnje Dodika treba shvaćati ozbiljno”