Subota, 13 kolovoza, 2022

Na tržištu BiH postoje dovoljne količine ogrjeva, pelet pojeftinio 50 KM

Pročitajte i ovo

Odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata, ogrjeva i drugih proizvoda od drva, koja je na snagu stupila prije nešto više od dva tjedna, zasad je dovela do toga da bh. građani imaju dovoljne količine ogrjeva, ali još nije značajnije utjecala na nižu cijenu.

Prema riječima Laze Šinika, tajnika Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori RS-a, upravo ovaj, možda najvažniji učinak primjene odluke, već je ispunjen jer trenutačno na tržištu BiH postoje dovoljne količine ogrjeva.

Glavni cilj je postignut jer neće ništa ići iz BiH, odnosno šumski drvni sortimenti ostali su kako bi njima raspolagali domaći drvoprerađivači, rekao je Šinik za Nezavisne.

Dio proizvođača peleta koji je suočen s nemogućnosti isporuke kupcima izvan BiH vjerojatno će procijeniti hoće li nastaviti proizvodnju u punom kapacitetu i lagerovati je te prodavati na domaće tržište ili će smanjivati proizvodnju dok ne prođe ovih 90 dana, kazao je.

Bh. proizvođači svjesni su kako je cijena na našem tržištu isforsirana i veća nego što je realno. Svi inputi koje imaju proizvođači porasli su od 30 do 40%, dok je cijena peleta porasla više od 100 posto, naveo je.

Dodao je kako očekuje blagi pad cijena peleta, iako taj pad neće biti drastičan.

Sve upućuje na to da ćemo imati povećanu proizvodnju i da proizvođači peleta računaju na domaće tržište, a ne samo na inozemno, rekao je Šinik.

Da je cijena peleta sa 640 KM smanjena za 50 KM te sada iznosi 590 KM po toni, potvrdio je Muhamed Helać, menadžer tvrtke Drvosječa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo