Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Sindikati traže povećanje minimalne plaće, Vlada FBiH prebacuje odgovornost

Pročitajte i ovo

Sindikati koji predsjednikom u FBiH smatraju Mevludina Bektića traže povećanje minimalne plaće na 700 KM i najavljuju prosvjede u rujnu.

Sindikat koji za predsjednika smatra Selvedina Šatorovića traži da minimalna plaća bude 1.000 KM. Međutim, Federalna vlada za sada, čini se, ne može udovoljiti nikome. Odgovornost prebacuje na Parlament.

Potrošačka košarica u Bosni i Hercegovini iznosi više od 2.500 KM. Minimalna plaća u Federaciji iznosi 543 marke, pa se opravdano postavlja pitanje, što netko može s tim iznosom, a takvih plaća je najviše u zemlji.

Sindikati koji Mevludina Bektića smatraju predsjednikom od poslodavaca i Vlade traže povećanje minimalne plaće na 700 maraka i, ako im zahtjev ne bude ispunjen, u rujnu će izaći na prosvjede.

Zbog trajno niskog standarda s niskim primanjima je nemoguće održati minimum egzistencije za život, pogotovo četveročlane obitelji ili obitelji koja ima jednog zaposlenog. To je, praktično, nemoguća misija, kaže za BHRT Mevludin Bektić iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Vlada im je odgovorila da je u proceduru uputila set fiskalnih zakona i odgovornost prebacila na Parlament, kao da tamo sjedi neka druga većina koja donosi odluke.

I sami smo iznenađeni tromošću i nespremnošću Parlamenta Federacije BiH da ovo pitanje stavi na dnevni red i pored brojnih urgencija s naše strane. Bez konačne rasprave i odluke Parlamenta Federacije, nije moguće smanjiti porezno opterećenje na plaće radnika u Federaciji BiH.

Za poslodavce nije prihvatljivo 700 maraka bez zakonskih rješenja koja će smanjiti doprinose. Pod važećim uvjetima, povećanje plaća za neke djelatnosti bi bilo previsoko, i dovelo bi do gubitka radnih mjesta, brane se poslodavci.

U principu, mi nismo imali ništa protiv izvanrednog usklađivanja minimalnih plaća, ali da se finalno to dogodi do kraja godine ili izmjene zakonskih rješenja, ovo što Vlada gura već dugo. I mi smo na tom stajalištu da se smanje stope i doprinosi i da se onda napravi novi minimalac, navodi za državnu televiziju Adnan Smailbegović iz Udruge poslodavaca FBiH.

Za sindikat koji za predsjednika smatra Selvedina Šatorovića, jedino egzistencijalno rješenje je minimalna plaća od 1.000 maraka.

I svako inzistiranje ispod te brojke za nas nije prihvatljivo. Podržavamo svaki vid sindikalne borbe, pa i od sindikata koji je prihvatio sramno minimalnu plaću od 540 KM i očekujemo da će oni korigirati svoje zahtjeve, ističe Šatorović.

Od 1. lipnja minimalna plaća u Republici Srpskoj iznosi 650 maraka. Ako znamo da bi izbori trebali biti u listopadu, male su šanse da će Federalni parlament biti manje trom i nespreman da set fiskalnih zakona, kako Vlada kaže, stavi na dnevni red.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo