spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Mostar uklonio ploče s nazivima ulica po ustaškim dužnosnicima

Vlasti u Mostaru u utorak su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dana Europe, započele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških dužnosnika te postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima, o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo još prije deset mjeseci.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz Vlade Nezavisne Države Hrvatske, u središtu Mostara u utorak su zaposlenici Parkova postavili ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj Ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u Vladi NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče i u nekadašnjoj Ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Juri Francetiću, nosit će naziv Humska ulica.

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika, te Đure Spuževića.

Gradsko vijeće Mostara je u ljeto prošle godine donijelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva što su pozdravile administracije SAD-a, EU, Ureda visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi poput Sarajeva i Banje Luke.

No, tamo do sada nisu donesene odluke o uklanjanju naziva ulica po suradnicima nacista i pripadnicima četničkoga pokreta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti