spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Gigant iz Središnje Bosne preuzima firmu čiji su prihodi 25 milijuna KM

Objavili su ponudu za preuzimanje većinskog paketa dionica, a najavili su i velika ulaganja

Kompanija A-BEST d.o.o. Travnik objavila je ponudu za preuzimanje firme Mlinpek d.d. Bugojno.A-BEST je sada manjinski vlasnik bugojanske firme u kojoj ima 41,7 posto dionica. Ponuda za preuzimanje odnosi se na preostalih 58,2 posto dionica.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 1,56 KM, što predstavlja 9,75 posto od nominalne vrijednosti dionica. Cilj ponude je preuzimanje vlasništva nad kompanijom u 100 posto iznosu.

Inače, vlasnik firme A-BEST je Stipo Frančić. Frančić je ujedno vlasnik i firme UTD BEST, jedne od najvećih trgovačkih kompanija u BiH sa 60 prodavnica širom zemlje.

Mlinpek, poduzeće za proizvodnju mlinskih proizvoda, lani je imalo prihode od preko 25 milijuna KM i dobit od 1,8 milijuna KM, prema nedavno objavljenom financijskom izvještaju, što govori da je riječ o veoma značajnoj kompaniji.

Kako se navodi u ponudi, A-BEST namjerava vršiti značajna ulaganja kako bi se unaprijedilo poslovanje društva te ulaganjem proširiti postojeći proizvodni asortiman društva.Status uprave i uposlenih neće se mijenjati. Ponuditelj nema namjeru vršiti promjene Nadzornog odbora i Uprave društva u skoroj budućnosti osim u slučajevima kada je obavezan Zakonom.

Zanimljiva priča o nastanku i razvoju BEST-a

UTD Best d.o.o. je osnovan 1991. godine u Novom Travniku kao ugostiteljsko trgovačko poduzeće. Prva trgovina, a do kraja 1995. godine i jedina, nalazila se u Barama u Novom Travniku.

Godine 1994. su otvorili veleprodaju i započeli s proizvodnjom sokova. Tri godine kasnije su promijenili sjedište firme i registrirali ga na Donje Putićevo u Travniku.

Godine 2003. počeli su s proizvodnjom šibica na Docu u Travniku. Proizvodnja je u nekadašnjoj tvornici šibica “Dolac” koja je u vrijeme Jugoslavije bila poznata po kvaliteti svojih proizvoda diljem Europe.

U 2008. godini su imali ukupno 14 super-marketa. Počeli su s intenzivnijim širenjem te su do 2010. godine u prosjeku otvarali šest trgovina godišnje.

Stigli su do 60 poslovnica raspoređenih po gradovima cijele Bosne i Hercegovine.

Centralna.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti