Minimalna će plaća porasti za 130 maraka

Uvedene su i novine kod pokretanja štrajka radnika koji su nezadovoljni svojim poslodavcem

Nakon početnih mimoilaženja, pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata BiH uputili su poziv Udruženju poslodavaca FBiH da se danas sastanu u zgradi federalne Vlade, kako bi počeli pregovore o usuglašavanju općeg kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu, piše Večernji list.

Doprinosi i porezi

Prema novom Zakonu o radu, važeći kolektivni ugovori u FBiH moraju biti usklađeni sa zakonom 120 dana od njegova stupanja na snagu. Zbog različitih stavova teško da će se postići dogovor u zadanom razdoblju. Čelnici Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH već su se mimoišli oko iznosa bruto satnica koju čine doprinosi iz osnovice, porez na dohodak i iznos koji se isplaćuje radniku ne može biti niži od 2,97 KM. U praksi to znači da bi minimalna plaća u FBiH iznosila 500 KM, što je značajan porast u odnosu na trenutačni iznos od 370 KM. Udruženje poslodavaca FBiH smatra da je usklađeni prijedlog općeg kolektivnog ugovora, koji je Savez samostalnih sindikata BiH uputio njima i Vladi FBiH neutemeljen dokument koji se zbog opće ekonomske situacije ne može primijeniti u praksi. Na drugoj strani, Savez samostalnih sindikata BiH ističe u svom priopćenju kako su poslodavcima i Vladi Federacije BiH ponudili idealan dokument za rješenje problema radničke populacije, određivanjem najniže cijene rada i usklađivanjem minimalne plaće. Poslodavci uzvraćaju kako Sindikat nije dovoljno proučio zakon jer se neke stvari kose s novim Zakonom o radu. Iznenađeni su što se ukida obveza usklađivanja granskih kolektivnih ugovora… Kada je u pitanju određivanje najniže cijene rada od 2,97 KM, poslodavci su spremni pregovarati o tome, dok su za određivanje minimalne plaće od 500 KM protiv. “Način na koji oni tretiraju bruto i neto plaću mi nije poznat tako da ćemo o ovome morati razgovarati jer je ovaj prijedlog pravno neutemeljen”, poručuju iz Udruženja poslodavaca FBiH.Izuzev iznosa najniže plaće, najveće primjedbe Sindikati su imali na nove odredbe o kolektivnom ugovoru. Naime, novim Zakonom o radu kolektivni ugovor između poslodavaca i radnika može se potpisati na najduži rok od tri godine, a ne kao što je do sada bio slučaj da je taj ugovor trajao “vječno”.

Pravo na štrajk

“Kolektivni ugovor zaključuje se u pisanoj formi, Kolektivni ugovor može se zaključiti na određeno vrijeme koje ne može biti duže od tri godine. Kolektivni ugovor se može produžiti sporazumom strana koje su ga zaključile najkasnije 30 dana prije isteka važenja tog ugovora”, stoji u novom Zakonu o radu. Uvedene su i neke novine kod pokretanja štrajka radnika koji su nezadovoljni ponašanjem svog poslodavca. Po novom zakonu, Sindikat ima pravo pozvati na štrajk i provesti ga samo sa svrhom zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa svojih članova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

U Vitezu konferencija “Aktualno stanje sigurnosti u BiH”

Dijaspora, ne ona koja živi u BiH, već u RH, može presuditi izbore