spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Mala škola UZOR o bontonu – lijepo ponašanje prema bližnjima, starijim i svima koje susrećemo na javnim mjestima

U nedjelju, 24. travnja uspješno smo realizirali još jedan susret i obradili jako važnu temu u našoj Maloj školi UZOR.

Tema radionice bila je Bonton, a kako bismo se što bolje upoznali s time što sve nam Bonton znači u svakodnevnim životnim situacijama, odlučili smo kroz slike i stih djecu približiti pravila lijepog ponašanja. U samom uvodu u temu razgovarali smo o lijepom ponašanju prema našim bližnjima, ali i prema ljudima koji su stariji i koje susrećemo na svim javnim mjestima. Zatim smo prešli na prikazivanje postera, dio knjige Bonton pjesmice, autorice Josipe Franjić Radulović (dio recitacija možete vidjeti u fotogaleriji).

Uz slike i stihove dodali smo još neka važna pravila ponašanja prikazana slikovito, radi što lakšeg pamćenja i vizualnog dojma same teme. Za ponavljanje svega naučenog igrali smo igru s karticama, prva kartica opisuje određenu situaciju iz svakodnevnog života, a druga kartica je nastavak na prvu, odnosno rješenje opisane pa situacije. Na primjer, na prvoj kartici piše: Kada mi netko nešto priča, ne prekidam ga, nego… -slušam (što mi govori). Na sličan isti način spojili smo svih deset parova koji ističu sva važna pravila ponašanja.

Drugi dio radionice posvetili smo vježbama pažnje i koncentracije, posebno uz igru memory i slaganje puzzli sa omiljenim likovima. Poznato je da su djeca ovoga uzrasta kratkotrajne pažnje i koncentracije na zadatak, stoga valja iskoristiti svaku priliku za vježbu i jačanje ovih vještina i sposobnosti. Za kraj smo ostavili igru za ponavljanje ljudskih zanimanja. S jedne strane poredali smo kartice sa likovima, odnosno ljudskim zanimanjima, a sa druge strane nalazili su se predmeti koje svatko od njih koristi u svome radu. Tako smo frizerku spojili sa škarama i četkom za kosu, slikaricu sa kistom i bojama…i tako redom dok sva zanimanja nisu bila spojena.

Bilo je ovo još jedno u nizu uspješno druženje i učenje kroz igru i zabavne aktivnosti zahvaljujući vama i vašem odazivu. Time smo zaokružili druženja u mjesecu travnju, a sljedeća nedjelja, 1. svibanj bit će neradna, stoga druženje nastavljamo 8. svibnja.
Do tada, lijep pozdrav. ❤️

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM