Petak, 1 srpnja, 2022

Ponovno poskupilo pileće bijelo meso

Pročitajte i ovo

Za kilogram pilećeg filea je potrebno izdvojiti skoro 17 maraka. Njegova je cijena za nepuna tri tjedna porasla za više od 17 posto.

Cijene mesa ne prestaju rasti. Kako su u nekoliko navrata proizvođači upozorili, uslijed velikih poskupljenja koja su se odrazila na uzgoj peradi, ova namirnica će za većinu stanovništva, već je evidentno, postati luksuz.

Pileće meso ruši rekorde, pa je za kilogram filea, već sada potrebno izdvojiti skoro 17 maraka.

Za 20 dana poskupila za 2,50 KM

Ekonomski analitičar, Faruk Hadžić, kaže da je prije dva dana u jednom marketu zabilježio fotografiju na kojoj se vidi da je kilogram pilećeg filea otišao na čak 16,9 KM, dok je početkom travnja koštao 14,4 KM. Dakle 2,50 KM skuplje za manje od 20 dana.

“Potrebno je naglasiti da što više raste cijena bilo kojeg proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i naravno nema interes da bilo šta mijenja. Čisto radi usporedbe, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kg, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od početka aprila od 14,40 KM, država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, da bi na današnjoj cijeni uzela 2,46 KM“, pojasnio je Hadžić.

Dodao je da PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u procentualnom iznosu od onih koji imaju niže plate i penzije, što je posebno očigledno u vrijeme inflacije, kada država ostvaruje rekordne naplate poreza.

Skuplja proizvodnja

Iz Udruženja peradara FBiH nedavno su objasnili da poskupljenje piletine na tržištu, ne povećava dobit proizvođača, niti organizatora tova. Naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100 posto.

“Jedan utovljeni brojler konzumira, u prosjeku, 4 kg stočne hrane tijekom intenzivnoga tova“, naveli su.

Stočne hrane će biti, ali ne za sve – kod uvoznika ne može “na teku”

Iz kompanije “Poljovet”, koji uzgajaju više od 19.000 peradi, za Agroklub su kazali kako je od 21. ožujka do 6. travnja ove godine stočna hrana kod domaćih proizvođača poskupila za oko 7,5 posto, a koncentrati za tov iz uvoza, odnosno Slovenije, povećana je za oko 20 posto.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vedran iz Fojnice i Frano iz Širokog na Blidinju otvorili “hotel s milijun zvjezdica”

Da su mladi pokretačka snaga našeg društva u svim oblastima – pa tako i u turizmu, pokazuje primjer mladića...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo