Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Lavrov: Zapad tjera Hrvate da prihvate da će ih predstavljati Bošnjaci

Pročitajte i ovo

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, rekao je u razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) rekao da Zapad tjera Hrvate da prihvate da će ih i dalje predstavljati Bošnjaci.

Govoreći u situaciji u BiH i regiji rekao je da Zapad pokušava nelegalno poticati djelovanje Sarajeva da donosi vanjsko-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma.

Stav BiH, naravno, ima značaj samo ako se oslanja na principe Daytona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovi suglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što sad Zapad pokušava je nelegalno poticati djelovanje Sarajeva da donosi vanjskopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske – to je najgrublje kršenje Daytona, rekao je Lavrov.

Dodao je da Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički suglasni s Bošnjacima.

Ne želim reći da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali daytonska načela zahtijevaju suglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog veleposlanika koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu, rekao je.

Smatra da Christian Schmidt nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu s procedurom.

Takav nelegitimni izbor Zapad je odobrio jer želi manipulirati Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i od BiH napraviti još jednu bazu za širenje NATO-a na Balkanu, rekao je Lavrov.

Uvjerenja je da će Zapad pokušati iskoristiti Bošnjake i stvoriti još jedno bezakonje.

Ono što se radi prema Dodiku je zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od vrlo malog broja političara koji se realno bori za daytonske principe. On ništa nije učinio u Republici Srpskoj i u okviru Predsjedništva BiH što je suprotno Daytonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i nažalost, to rade Bošnjaci, zato što Zapad želi iskoristiti Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i pretvorio i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kazao je Lavrov.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo