Utorak, 5 srpnja, 2022

Stručnjakinja otkrila koji sladoled je najnezdraviji za djecu

Pročitajte i ovo

Nekada se sladoled pravio od mlijeka, jaja i maslaca, a danas nažalost od svega i svačega, kažu stručnjaci.

Što djeca zapravo jedu u sladoledu govorila je prehrambena tehnologinja Radmila Gajić Đorđević, koja je radila u tvornici sladoleda.

Nekada se podrazumijevalo da se sladoled pravi od mlijeka, jaja i maslaca, a danas, na moju žalost, u tom dijelu, kao i u drugim dijelovima industrije, dogodile su se velike promjene. Danas sladoled može pravit od svega i svačega. Samo što nas je pravilnik zaštitio, pa je rekao, ako nije od mlijeka i maslaca, ne može se zvati sladoled nego desert. Obratite na to pažnju kada čitate deklaraciju, kaže.

Gajić Đorđević se sjeća kakvi su sladoledi bili nekad.

Zamislite kakav je to sladoled kada vam stigne svježe mlijeko, voćna pasta koju smo mi pravili u drugoj tvornici u istom krugu, pa maslac iz vlastite mljekare. Nema ničeg ljepšeg od sladoleda svježe napravljenog i točenog izravno s proizvodne trake.

Stručnjakinja, prenosi Zadovoljna.rs, ističe da ovisno od kojih sirovina je napravljen sladoled, postoje sljedeći tipovi sladoleda i napominje što bi ona kupila svom djetetu, a što nikako ne:

1. Mliječni sladoled, koji sadrži minimalno 2,5 % mliječne masti u suhoj tvari mlijeka, najmanje 6 % bezmasne suhe tvari mlijeka i najmanje 24 % ukupne suhe materije. Ne smije sadržavati biljne masti niti biljne proteine.

2. Krem sladoled, koji sadrži minimalno 5 % mliječne masti, 6 % bezmasne suhe tvari mlijeka i minimalno 30 % ukupne suhe tvari. Također, ne smije sadržati biljne masti niti biljne proteine, tako da ja svojoj djeci kupujem, ako kupujem, samo krem sladoled.

3. Sladoledni desert, koji sadrži minimalno 2,5 % mliječne ili biljne masti i najmanje 24 % ukupne suhe tvari i može sadržavati mliječne ili biljne proteine. Ovo ja svome djetetu ne bih kupila.

4. Smrznuti aromatizirani desert, to je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Djetetu ni slučajno.

5. Smrznuti voćni desert je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke (praktički to je smrznuto osvježavajuće, ali negazirano piće), ali mora sadržavati minimalno 5 % voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo