spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Koncert za pamćenje

Humanitarni koncert i promocija albuma franjevačke duhovne glazbe “Pjesma nad pjesmama” održat će se u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu 4. 10. 2015, a okupit će poznata imena bosanskohercegovačke i hrvatske glazbene scene uz orkestar kojim će ravnati vrhunski glazbenik Ante Gelo.

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem FMC Svjetlo riječi i predsjednikom organizacijskog odbora, fra Jankom Ćurom.

Kako je došlo do suradnje između FMC Svjetlo riječi i Udruge đaka FKG Visoko iz Zagreba? Jeste li prethodno realizirali zajedničke projekte?

Kako je FMC Svjetlo riječi jedan od medijskih projekata Bosne Srebrene, naša suradnja i, mogu to s pravom reći, franjevačka bliskost s članovima Udruge, oduvijek se odvijala i dan danas se odvija u duhu uzajamne potpore i razumijevanja. A do suradnje i rada na ovom izuzetnom projektu izdavanja CD-a, došlo je vrlo lako, jer se radi o jednom provincijskom projektu koji nam je obostrano blizak, a pored toga sami inicijatori su većinom moje bivše školske kolege. Pored ovog veoma zahtjevnog projekta, surađivali smo i ranije na određenim projektima. A tu su svakako i planovi za budućnost.

Zašto je Svjetlo riječi ušlo u ovaj projekt i pristalo biti sunakladnik na albumu?

Najprije želim zahvaliti članovima Udruge na hrabrosti da pokrenu i realiziraju album “Pjesma nad pjesmama” na ovakvoj visokoj, profesionalnoj razini. Posebno bih ovdje istaknuo Vinu Mihaljevića, Antu Franjičevića i Leonarda Jolića, koji su bez zadrške ugradili svoje vrijeme, novac i živce kako bi CD ugledao svjetlo dana. Drugačije i nije moglo! I što drugo čovjeku preostaje, nego s tim istim entuzijazmom i sam zasukati rukave i uključiti se u projekt. Povrh toga, CD priča o fratrima, njihovom radu, opredjeljenju, razumijevanju čovjeka i svega stvorenog. U svojoj biti, to je univerzalna poruka koja je kadra ljude spajati, obogaćivati i usmjeravati prema Miru i Dobru. A to su također temeljne poruke našeg medijskog centra. To je razlog zašto smo od prvog dana u ovom projektu od kojeg puno očekujemo. Na prvom mjestu da konkretno pomognemo bližnjima u potrebi, što nas ustvari i najviše pokreće onda kad zapnemo ili se umorimo.

Album Pjesma nad pjesmama objavljen je 2013. Je li ovo prva promocija u BiH i zašto se čekalo dvije godine?

Da. Ovo je prva promocija CD-a. Namjerno smo se odlučili za Sarajevo, grad u kojemu je smještena Franjevačka teologija, a u kojoj su mladi bogoslovi kroz 45 godina sve ove ali i još puno drugih pjesama, pronalazili, komponirali i svirali. A samo po sebi, Sarajevo je zaštitni znak mnogih poznatih, progresivnih i avangardnih glazbenih imena. Taj kreativni duh nije obišao ni studente-bogoslove Franjevačke teologije, koji su, u skromnim materijalnim mogućnostima, prilazili mladim ljudima putem njima popularnog glazbenog izričaja, rock and rolla. I upravo im tako donosili poruku radosti, smisla, poruku evanđelja i biblijske riječi.

Zašto smo čekali dvije godine na promociju? Kao što sam već rekao, ovo je zaista kompleksan projekt, koji zahtjeva temeljitu pripremu kako bi realizacija bila na razini koju ovaj album zaslužuje.

Tko će nastupiti u BKC-u i jesu li se glazbenici rado odazvali na koncert? Očekujete li velik broj posjetitelja?

Na sarajevskoj koncertnoj promociji albuma “Pjesma nad pjesmama” nastupit će Tereza Kesovija, Zorica Kondža, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Ivan Mikulić, Djordjija Palić, Alan Hržica i VIS Jukić. No, pored ovih poznatih imena široj publici, ovdje želim istaknuti vrhunskog glazbenika i našeg prijatelja, Antu Gelu, koji se rado odazvao pozivu kako bi sa svojim bendom instrumentalno pratio poznate interprete. Bez Ante, koji je duša cijelog projekta, ovaj album sigurno ne bi disao punim glazbenim plućima.
Sva ova navedena imena, kao i humanitarni cilj koncerta, sigurno će privući zanimanje svih onih koji, u šarolikom i prenatrpanom svijetu glazbene industrije, žele samo ono najbolje.

Svojedobno ste bili član franjevačkog bogoslovnog benda VIS Jukić. Kakve Vas uspomene vežu za taj period?

Da, i sam sam svirao u vokalno-instrumentalnom sastavu bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo “Jukić”, za vrijeme svojih studentskih dana od 1988. do 1992. kad smo svi, zajedno s profesorima, morali napustiti zgradu Teologije zbog rata. Znate, svatko od nas njeguje trenutke, dane i godine, koji su, za svakoga iz različitih razloga, bili ispunjeni do vrha. Smisao nije trebalo tražiti, on se sam nudio. Tako su i meni te godine zaista dragocjene, premda je naš glazbeni izričaj na amaterskoj razini. Ali ta želja i entuzijazam jednostavno su nas sami od sebe nagonili na sviranje i komponiranje, tako da smo uspjeli snimiti i album “Uhapšen u svojoj magli”. A ovaj album “Pjesma nad pjesmama” vidim kao krunu našeg zajedničkog jukićevskog rada od 1969. pa do danas. Vjerojatno će još biti projekata, koji će ići korak dalje. Do tada, uživajmo u zaista vrijednom glazbenom djelu. Zato, ne propustite jedinstvenu priliku uživati u vrhunskoj glazbi u BKC u Sarajevu 4. 10. u 19.30. Kroz program vodite će nas također izuzetna osoba, Nikolina Veljović, koja se i sama pridružila humanitarnom cilju ovog koncerta. Dobrodošli!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti