Subota, 26 studenoga, 2022

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Pročitajte i ovo

Može se dogoditi da se i tijekom zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa

Ako je voće dobro rodilo ne mora da znači da će dobrog roda biti i u narednoj godini. Da bi se to desilo stabla se moraju hraniti tijekom vegetacije, ali i poslije berbe. Do nerodnosti dolazi zato što je voćka trošila hranjiva na veliki broj plodova, a bez urađene ljetne rezidbe i dobre prihrane, nije bilo diferencijacije dovoljnog broja rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Rodni pupoljci na voćkama najlakše se prepoznaju po veličini. Krupniji na grani znači da će na tom mjestu, ako ne bude mraza i ako bude dovoljno ishranjen do i tijekom cvjetanja, doći do formiranja plodova. Oni se diferenciraju od lipnja do kolovoza, ali uz kvalitetnu prihranu tijekom vegetacije i nakon berbe, u vidu prihrane borom, cinkom, fosforom, kalijumom i azotom.

Može se desiti da se i tokom zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa. Jednostavno, voćka je uvijek aktivna. Osim, u slučaju izuzetno niskih temperatura, na primjer minus 25 stupnjeva kada je u stanju hibernacije. Isto je i tokom kolovoza ako je temperatura +40 stupnjeva.

I ljetna rezidba je važna

Drugi uvjet za kontinuitet roda je rezidba, jer upravo rezanje viška grana koje su izrasle iz rezova u zimskoj rezidbi omogućava biljci da ravnomjernije raspoređuje makro i mikro elemente u pupoljke na stablu. Isto tako, prisutni plodovi imat će više hrane i biće krupniji. Često se dešava da je na stablu veliki broj sitnijih plodova, sa malo krupnih, koji imaju prolaz kod otkupljivača.

Plod jabuka i krušaka, manji od šest i po centimetara u prečniku, nije prva klasa i otkupljivači za njega nude mnogo manju cijenu. Upravo je veliki broj sitnih plodova koji se ne prorjeđuju, bez urađene ljetne rezidbe u vidu otklanjanja suvišnih grana, glavni razlog za formiranje manjeg broja pupoljaka koji će dati rod u idućoj vegetacijskoj sezoni. Zbog navedenog, ljetna rezidba predstavlja nezamjenljivu mjeru tijekom vegetacije.

Kako ukloniti izdanke na šljivama i na što posebno paziti?

Voćari već tokom kolovoza mogu da vide rodni potencijal za narednu godinu koji se još jasnije vidi kada opadne list.

Stenley najlakši za rezidbu

Šljiva rađa na mješovitim rodnim grančicama, majskim kiticama kratkim i dugim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima. Najzastupljenije sorte u našim područjima, Stenley, Čačanska rodna i ljepotica, najviše rađaju na kratkim grančicama i kopljastim izraštajima, na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu.

Stenley će da rodi kako god da ga orežete dok kod čačanskih sorti treba da se uradi prikraćivanje grana za barem jednu trećinu.

Ako u zimu i proljeće, pred samo listanje, kod bilo koje sorte, vidite više pupoljaka na kratkim grančicama, sa strane će da budu rodni pupoljci, a na vrhu lisni, odnosno, vegetativni. To je znak da ste dobro odradili ljetnu, odnosno, zimsku rezidbu i da možete da očekujete rod.

Kruške i jabuke

Kod jabuka i krušaka je slično. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama. Ako na granama vidite krupnije pupoljke, možete očekivati rod, a ako imate sitnije, sa strane grančica, rod neće biti dobar. Postoje i mješoviti pupoljci koji su na sredini, odnosno, srednje razvijeni, ali takvi, u ogromnom broju slučajeva, daju list, ne plod.

Kod jabuka sorta Ajdared najlakša je za rezidbu i uz dobru prihranu i dovoljan broj kraćih rodnih grana, daje dobar prinos svake godine. Kod krušaka, Viljamovka i Santa Marija nisu komplicirane za rezidbu dok Abate Fetel, zahtijeva malo više posla zbog toga što uglavnom rađa na štrljcima, tj. manjim naboranim izraštajima i voli prikraćivanje grana na nekoliko rodnih pupoljaka.

Izvor: Agroklub.ba / Autor: Bojan Kecman

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo