spot_img
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Priča o izbjeglicama, raseljenim i povratku u BiH još nije završena

Više od 113.000 građana BiH još nosi službeni status izbjeglice ili raseljene osobe iako je rat završio prije 27 godina

Samo s državne razine su između 2009. i 2019. u popravak kuća i stanova za građane koji su se vratili u prijeratna mjesta boravka uložena 382 milijuna KM, podaci su Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, piše Večernji list BiH. .

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada FBiH je utvrdila i po skraćenoj proceduri usvajanja uputila Parlamentu FBiH prijedlog zakona o dopunama Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH.

Jednom od dopuna je, kako se navodi u priopćenju Vlade, definirano da održivi povratak obuhvaća programe ekonomskog osnaživanja povratnika, razvojne projekte podrške povratničkim sredinama, socijalne i humanitarne programe pomoći i druge vrste podrške reintegraciji povratnika u ranije prebivalište.

Dodana je i nova odredba o donošenju posebnog plana povratka i oporavka za područje regije Posavina, regije Srebrenica, kao i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac. Također se dodaje i odredba o ostvarivanju i poticanju suradnje s iseljeništvom.

Dopunom je predloženo i povećanje izdvajanja sredstava za ove namjene iz proračuna Federacije, i to u visini od 2,5 do 3% iznosa proračunskih prihoda u tekućoj godini u FBiH, izuzev doprinosa za MIO, navodi se.

Kako je obrazloženo, ocjenjujući stvarne potrebe raseljenih osoba i povratnika u prijeratna mjesta prebivališta, kao najranjivije kategorije našeg društva, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizira niz programa i projekata pomoći, stvarajući pretpostavke za potpunu reintegraciju u povratničkim sredinama.

Međutim, dosadašnja proračunska sredstva koja se godišnje osiguravaju resornom federalnom ministarstvu nisu dovoljna za podmirenje potreba raseljenih osoba i povratnika.

To pokazuju podaci Ministarstva gdje je na javnim pozivima samo u 2020. za rekonstrukciju prijeratnih stambenih jedinica u cilju povratka stiglo više od 5000, a za stvaranje uvjeta za održivost povratka oko 10.000 zahtjeva.

Brojni projekti

Obrazloženo je da bi povećanje proračunskih sredstava otvorilo mogućnosti proširenja postojećih programa i projekata s jedne te kreiranja novih programa u rubnim dijelovima FBiH usmjerenih na manjinski povratak u regije Posavine, Srebrenice i područja općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac s druge strane.

Federalno ministarstvo realizira programe i projekte koji obuhvaćaju rekonstrukciju uništenih i oštećenih stambenih objekata, održivost povratka te obnovu i izgradnju infrastrukture, objekata vjerskog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih od značaja za širu društvenu zajednicu.

Ministarstvo provodi i projekte pomoći povratnicima dodjelom poljoprivrednih strojeva, sadnica, plastenika, stoke te izgradnjom stajskih objekata i rekultivacijom poljoprivrednog zemljišta. Podrška je usmjerena i na programe podrške (samo)zapošljavanju ove populacije, i to kroz razvoj malih i srednjih poduzeća i podrškom projektima unapređenja gospodarskih djelatnosti za otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem grant sredstava, razvoja startupova (početnog biznisa) povratnika te projekata obavljanja pripravničkog rada u cilju osposobljavanja mladih povratnika na tržištu rada, stoji u priopćenju.

Projekti humanitarne pomoći obuhvaćaju dodjelu paketa hrane i sredstava za higijenu, financijsku pomoć za liječenje povratnika…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM