Srijeda, 7 prosinca, 2022

Dodik najavio novu cijenu peleta: Ne smije prelaziti 550 KM!

Pročitajte i ovo

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. 11. donijeti odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti novu mjeru.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, rekao je danas kako bi cijena peleta u BiH, trebala iznositi 550 KM. Podsjetimo, do kraja 10. mjeseca na snazi je zabrana izvoza određenih šumskih drvenih sortimenata i proizvoda od drveta, a cijene su višestruko porasle u odnosu na lani.

Odluka o zabrani izvoza, kako je konstatirano na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mogla bi biti produžena do 31. 3. naredne godine. Međutim, Dodik najavljuje kako bi reducirani izvoz peleta mogao biti odobren.

“Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 eura i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 posto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ogrjevno drvo i pelet sve skuplji – u Europi se boje nestašice?

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. 11. donijeti takvu odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvoze 50 posto proizvodnje, a da ostatak će morati da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobivali repromaterijal od RS po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vozač iz Viteza zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo