spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Kako će se odluka o pojačanim kontrolama na granicama osjetiti u BiH?

Zbog situacije na Bliskom istoku i opasnosti od porasta terorističkih aktivnosti, u Europi je od subote na snazi pojačana granična kontrole između Slovenije i Hrvatske.

Ova odluka uslijedila je lančano, nakon što je Italija iste takve mjere uvela Sloveniji. Kontrole unutar šengenskog prostora imat će posljedice i na BiH. Zadržavanja na granicama samo su jedan od mogućih problema koji je zabrinuo i međugranične prevoznike iz Bosne i Hercegovine.

Iako je mnoge odluka o uvođenju kontrole na granicama iznenadila, iz Ureda predsjednika Republike Slovenije navode da objektivnih razloga za ovaj potez itekako ima. Osiguranje dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti smatraju neophodnim, izvještava Federalna televizija.

Jer se povećao broj migracija, tokovi su se pojačali čak za 300 posto. Do neke mjere se to i moglo očekivati poslije ulaska Hrvatske u Schengen, ali smo odlučili da ćemo to u suradnji s hrvatskom policijom, s hrvatskim prijateljima, nekako održati. Prijetnja terorizma je ozbiljna, postoji – ovaj put je razlog za zatvaranje granica prije svega terorizam, a i radnje kriminalnih organizacija, kazao je Vojko Volk, državni tajnik u uredu predsjednika Republike Slovenije.

Riječ je o preventivnoj i privremenoj mjeri, naglasili su iz resornog hrvatskog ministarstva. To ne znači, tvrde, da je Schengen ugrožen. Ne nastoji se zakomplicirati život ljudi nego ga učiniti sigurnijim.

Tu možemo govoriti o pojačanom stupnju nadzora i ne možemo tu govoriti ni o kakvoj suspenziji Schengena kako to oporba govori nemušto, kaže Gordan Radman Grlić, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Odluka o pojačanim kontrolama u šengenskom prostoru osjetit će se i u BiH. Iako je najavljeno da će kontrole biti rutinske i selektivne, za prijevoznike i one kojima posao ovisi od brzine protoka robe – to ne znači puno. Očekuju da će s vremenom situacija na granicama postajati sve teža što će rezultirati nenadoknadivim gubitkom novčanih sredstava. Od nadležnih zahtijevaju razumijevanje i adekvatna rješenja.

Ispaštat će gospodarstvenici, ali najveći gubitnici u svemu tome bit će prijevoznici. Nažalost, apsolutno nikada ova gospodarska grana nije imala neko razumijevanje ili pomoć od nadležnih RS-a ili BiH tako da svi ti gubitci koji će zaista biti ogromni – idu 100 posto na teret i na leđa prijevoznika, tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za unutrašnje i međunarodne transporte RS-a.

Na ovu odluku negodovali su i iz Udruge prijevoznika putnika. Iako ne očekuju ogromne financijske gubitke, tvrde da će kvaliteta usluge prijevoza biti narušena.

Kvaliteta usluge na našim linijama prema zapadnoj Europi će padati s obzirom na to da će biti sigurno zadržavanja duža nego što smo sada navikli. Dosadašnja praksa u šengenskom prostoru je bila da se kontroliraju povremeno određena vozila unutar šengenskog prostora, objašnjava Saudin Parić, potpredsjednik Odbora udruge međunarodnih cestovnih prijevoznika putnika VTK-a BiH.

Građani EU-a moći će normalno prijeći sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja, poput BiH, moći prijeći samo na 14 prijelaza – 12 s Hrvatskom, dva s Mađarskom – te osam željezničkih prijelaza na kojima će biti selektivne policijske kontrole. Svi koji prijelaz pogriješe – bit će preusmjereni, javila je FTV.

Foto: Marko Prpic/Pixsell

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM