spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Novi detalji akcije: Kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara

U predmetu “Klaster” pod istragom je 15 osoba s privatnih visokoškolskih ustanova, uključujući i vanjske suradnike, a terete ih da su, djelujući kao skupina, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Velika afera “Diplome”, podsjetimo, isplivala je na površinu sredinom veljače, kad je uhićeno više zaposlenih u ovim ustanovama, uključujući i rukovoditelje, a nekoliko dana nakon toga oglasio se i Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, te iznio frapantne tvrdnje.

Činjenica kako se diploma može kupiti na benzinskoj crpki dokazuje da nesporno netko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao, rekao je tada Kajganić.

Osam mjeseci kasnije, iz Tužiteljstva BiH su za Nezavisne novine kazali kako oni, te policijski tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prioritetno postupaju u ovom predmetu.

Uvjeravaju da se intenzivno vrši analitička obrada izuzetno opsežne dokazne građe i materijalne dokumentacije, koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova, uz istovremeno provođenje potrebnih vještačenja, saslušanja velikog broja svjedoka i drugih istražnih radnji.

Istragom Tužiteljstva BiH je, kako dodaju, obuhvaćeno 15 osumnjičenih osoba, među kojima su i službene i odgovorne osobe, radnici i vanjski suradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova s područja oba entiteta u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu.

Riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banja Luka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banja Luka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke ‘Prometej’ Banja Luka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Paneuropskom univerzitetu ‘Apeiron’ Banja Luka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar, Visokoj školi Union Mostar, precizirali su iz Tužilaštva BiH.

Sumnja se kako su, dodaju iz Tužiteljstva BiH, sporazumno djelovali u ciljukupoprodaje diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH.

Sumnja se kako je skupina duže razdoblje, na području gradova Banja Luka, Prijedor, Travnik, Brčko, Mostar i dr., kao i drugih država, pronalazila osobe zainteresirane za nezakonito stjecanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama, dakle radi kupoprodaje diploma, tako što su dogovorno organizirali nezakonito izdavanje diploma o stečenim fakultetskim zvanjima ili zanimanjima bez stvarnog provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita, što je u suprotnosti sa zakonima o visokom obrazovanju u BiH, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Kako dodaju, s obzirom na kompleksnost predmeta, brojnost i opseg istražnih radnji i radnji dokazivanja koje je nužno provesti, tužiteljska odluka bit će donesena po okončanju istrage, pišu Nezavisne novine.

Podsjetimo, na dan uhićenja objavljene su neslužbene informacije prema kojima je priprema akcije trajala duže vrijeme, te kako su u svemu sudjelovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome.

Spominjane su i brojke od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdane, a inspektori su sve snimali i dokumentirali. Nedugo nakon toga, o svemu je govorio i tužitelj Kajganić.

Mi u Tužiteljstvu BiH smatramo kako je ovo jedan od dosad najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. Mi smo od 2021. godine sa SIPA-om provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna skupina koja se bavi prodajom diploma, što je, smatramo, temelj za svaku drugu korupciju. Možemo zamisliti na kakav način netko tko kupi diplomu se ponaša kad uđe u tijela vlasti, uključujući policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo, rekao je tada Kajganić.

FOTO: Žurnal

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti