spot_img

Hrvatski logoraši: Ponižavajuća presuda koja produbljuje bol i patnju žrtava, štiti li netko krvnike i za zločin u Križančevu Selu?

Iz Hrvatske udruge logoraša  Domovinskog rata u BiH nazvali su presudu za zločine u Križančevom selu ponižavajućom, kazavši kako ista, pored obitelji žrtava i stradalnika Domovinskog rata, vrijeđa zdrav razum svakog čovjeka kojemu je stalo do izgradnje trajnog mira i suživota u BiH.

“Glavne su to karakteristike nepravomoćne presude koju je izrekao Sud BiH osudivši za zločine nad Hrvatima u Križančevu Selu tek jednog vojnika Armije R BiH. Iako je jasno kako je zločin nad 64 Hrvata među kojima je bilo i 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, izveden u sklopu operacije „Krvavi Badnjak“ kao posljednji pokušaj vojske koja sebe naziva Armijom R BiH da etnički od Hrvata očisti Lašvansku dolinu, bio pomno planiran, najmasovniji zločin nad Hrvatima u Središnjoj Bosni presudom Suda BiH sveden je na razinu pojedinačne odgovornosti Almira Sarajlića, običnog vojnika koji je bio pripadnik 325. brdske brigade Armije R BiH”, naglasili su u priopćenju logoraši.

Prema mišljenju sudskog vijeća u ovom predmetu, Sarajlićevi nadređeni: zapovjednik 325. brdske brigade Ibrahim Purić, njegovi pomoćnici Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Ibrahim Tarhija, zapovjednik Trećeg bataljuna i pripadnici iste postrojbe Šačir Omanović, Sadik Omanović i Kasim Kavazović niti su zapovjedili, niti znali, niti sudjelovali u zločinu.

Iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, HLUDR pitaju se i štiti li netko nalogodavce i krvnike iz Križančevog Sela, jer, kako su upozorili, samo to može objasniti, ističu, sramotnu i ponižavajuću presudu po kojoj je najmasovniji zločin nad Hrvatima u središnjoj Bosni sveden na odgovornost pojedinca.

“Ovakvom presudom Sud BiH nam želi reći da je jedan vojnik sam spalio Križančevo Selo, ubio 64 pripadnika, od toga 12 vojnika HVO-a, te dvije starije žene. Najprije ih je sve zarobio, a potom ubio. Ovakvim presudama Sud BiH produbljuje bol i patnju Hrvata Središnje Bosne, područja u kojemu su Hrvati iako su bili u potpunom okruženju, zahvaljujući HVO-u, obranili svoj narod i izborili se za njegov goli opstanak na stoljetnim ognjištima, oduprijevši se daleko brojnom agresoru Armiji R BiH koja je ojačana borcima iz islamskih zemalja”, poručili su u priopćenju iz  Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti