spot_img

Život u Njemačkoj iz mjeseca u mjesec sve skuplji: Mnogi najavili povećanje cijena

Sljedećih mjeseci može doći do poskupljenja energenata jer se od 1. travnja na grijanje i prirodni plin primjenjuje redovni PDV od 19 posto

Život u Njemačkoj je poskupio. Stopa inflacije ponovno je za 2,2 posto viša nego u travnju prošle godine, izračunao je Zavod za statistiku, navodi dpa.

To znači da je zaustavljen pad cijena koji je započeo početkom godine. Ekonomisti očekuju daljnji rast stope u sljedećim mjesecima.

Mnogi su poduzetnici najavili povećanje cijena, primjerice drogerije i ugostiteljstvo. Od ožujka do travnja potrošačke cijene porasle su za 0,5 posto.

Statističari su potvrdili preliminarne procjene koje su dali krajem travnja, prenosi Fenix-magazin.

Sljedećih mjeseci može doći do poskupljenja energenata jer se od 1. travnja na grijanje i prirodni plin primjenjuje redovni PDV od 19 posto. Vlada je od listopada 2022. smanjila porez zbog energetske krize na samo sedam posto.

Cijene energije za kućanstva u travnju su u prosjeku niže za 1,2 posto, znatno manje nego u ožujku, kada su pale za 2,7 posto. Grijanje je prošlog mjeseca već osjetno poskupjelo – za 27,4 posto u odnosu na travanj 2023. godine.

Potrošači su hranu u travnju platili 0,5 posto skuplje nego godinu dana ranije, za razliku od ožujka kada je hrana pojeftinila 0,7 posto.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti