FOTO: Kardinal Puljić predvodio misu uočnicu, danas u 11 sati središnje misno slavlje

0
1402
Sinoćnjim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju više svećenika, završena je trodnevna priprava, a i trinaest utoraka, za blagdan sv. Ante Padovanskog, patrona i zaštitnika župe Busovača.

Svetoj misi uočnici nazočilo je mnoštvo vjernika i hodočasnika koji su ispunili župno dvorište, ali i obližnje ulice i zelene površine. Na misi je nazočilo i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom. U izaslanstvo je bila i ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić, zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto i predsjednik OV Busovača Josip Mravak.

Srednjobosanski gradić Busovača je gradić s dugom i bogatom tradicijom i poviješću, no ipak je široj javnosti najprepoznatljiviji po slavljenju svetog Ante, svog nebeskog zaštitnika.

To se pokazalo i ove godine kada se u ovaj gradić u nedjelju poslijepodne i u prvim večernjim satima, uoči blagdana, slijevala rijeka hodočasnika iz pravca Sarajeva, Kreševa, Kiseljaka, Viteza, Travnika i Zenice.

Prema slobodnim procjenama, večeras na svetoj misi uočnici (večer uoči blagdana) slavljenoj u dvorištu župne crkve, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić, okupilo se oko 15 000 tisuća vjernika.

Vjernici su pristigli iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, ali i iz drugih europskih pa i prekooceanskih zemalja. Mnogi su zavjetno pješačenjem stigli u Busovaču čak i iz 50 i više kilometara udaljenih mjesta, a svi su slavili svetog Antu i molili ga za zagovor kod dragoga Boga u njegovu svetištu u Busovači. Za zagovor, za snagu i izdržavanje muka i patnji molili su i bolesni i njihovi najbliži.

Uz veliki broj vjernika, koje je prigodnim riječima pred početak misnog slavlja pozdravio mjesni župnik fra Zoran Jaković, na svetoj misi uočnici bili su prisutni i uglednici iz raznih oblasti života i rada Busovače, Srednjobosanske županije i Bosne i Hercegovine.